Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου περίοδος μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών των τραπεζών με τα πρώτα δείγματα να είναι πολύ ανησυχητικά για όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους. Πλειστηριασμοί πλέον γίνονται σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και στην κύρια κατοικία ενώ οι πρώτες εξώσεις από κατοικίες που έχουν χαθεί σε πλειστηριασμούς έχουν ξεκινήσει.
Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbeast για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την κύρια κατοικία τους, αλλά και το πώς θα γλιτώσουν την περιουσία τους από τον πλειστηριασμό.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αναστασόπουλος «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προστατεύει την κύρια κατοικία εκτός από τον νέο πτωχευτικό Κώδικα ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία να ζητήσουν από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ο οποίος ακόμα όμως δεν έχει συσταθεί, να αγοράσει την κύρια κατοικία και να τους την νοικιάσει στην συνέχεια για 12 χρόνια» είπε ο δικηγόρος και πρόσθεσε «για κοινωνικούς λόγους, δηλαδή, προκειμένου να μην οδηγηθεί ο οφειλέτης στην έξωση, του δίνεται η ευκαιρία από ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή και αν μετά από 12 χρόνια έχει χρήματα να ξαναγοράσει το ακίνητο του» εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος «επειδή ο εν λόγω Φορέας, ακόμα δεν έχει συσταθεί, δίνεται η δυνατότητα σε όσους πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη να εκδώσουν την βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη προκειμένου να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας τους υπό προϋποθέσεις» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο «η μοναδική δυνατότητα διατήρησης της περιουσίας για όσους δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους απευθείας με τους πιστωτές τους δίνεται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών η οποία διαδικασία αποτελεί κομμάτι του νέου πτωχευτικού κώδικα» ανέφερε. Θα πρέπει όμως να τονιστεί πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις κυρίως όμως είναι μια διαδικασία απόλυτα συναινετική και όχι υποχρεωτική για τους πιστωτές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί μεν να υποβληθεί η αίτηση για ρύθμιση εκ μέρους του οφειλέτη οι χρηματοπιστωτικοί φορείς όμως ή το Δημόσιο δεν υποχρεούνται ούτε να απαντήσουν θετικά και να προσφέρουν ρύθμιση αλλά ακόμα και να το κάνουν δεν υποχρεούνται να ρυθμίσουν για όλες τις περιπτώσεις με συγκεκριμένο τρόπο» διευκρίνισε ο κ. Αναστασόπουλος.
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που προτείνεται να ακολουθούνται όσον αφορά τη ρύθμιση και τη διαγραφή μέρους των οφειλών όταν όμως κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει την διαδικασία της αίτησης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα παραπάνω.
«Σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνουμε κάποιον από το να κάνει την αίτηση, η οποία όμως δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό εργαλείο ή να καθησυχάσει τους οφειλέτες οι οποίοι πρέπει να δουν την μεγαλύτερη εικόνα και να αμυνθούν καταλλήλως εάν στο ενδιάμεσο ή πριν την υποβολή της αίτησης έχουν ξεκινήσει σε βάρος τους δικαστικές ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.
Όπως τονίζει ο δικηγόρος «αξίζει να γίνει η αίτηση χωρίς όμως να ρισκάρει κάποιος και να εγκαταλείψει και τις υπόλοιπες δυνατότητες που δίνει ο νόμος αφού αν δεν καταφέρουμε τελικά να ρυθμίσουμε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό να μην έχουμε αμελήσει να ασκήσουμε άλλα δικαιώματά μας για να μην βρεθούμε με κάποιες χαμένες προθεσμίες ή ακόμα χειρότερα με έναν πλειστηριασμό» είπε και συμπλήρωσε «επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι υποβάλλοντας την αίτηση αυτή παρόλο που δεν γνωρίζουμε αν θα ρυθμίσουμε τις οφειλές μας ή όχι αποκαλύπτουμε στους πιστωτές μας στοιχεία και δεδομένα που ενδεχομένως πριν δεν γνώριζαν όπως για παράδειγμα την ακίνητη περιουσία μας, τα εισοδήματα μας κλπ. Επομένως θα πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά ο οφειλέτης τι θέλει να πετύχει αλλά και κατά πόσο η διαδικασία αυτή τον εξυπηρετεί».
Τι ισχύει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Πώς γίνεται η αίτηση
«Το ποσό που θα πληρώσει ο δανειολήπτης μέσω της ρύθμισης, εφόσον αυτή επιτευχθεί, θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας μας» τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος στο Newsbeast. Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο,
Ειδικότερα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ισχύουν τα παρακάτω:
- Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρυθμίζονται οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Αίτηση μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα. – Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και περιέχει συνολικές υποχρεώσεις του οφειλέτη, κατάλογο κινητών και ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δήλωση για μεταβιβάσεις ή επιβάρυνση περιουσιακών στοιχείων της τελευταίας πενταετίας.
- Με την αίτηση γίνεται επεξεργασία των δεδομένων του οφειλέτη και άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
- Αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί εφόσον 90% των συνολικών υποχρεώσεων του οφειλέτη σε χρηματοδοτικούς φορείς, στο Δημόσιο και στους ΦΚΑ οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα ή το σύνολο των οφειλών του προς τα πρόσωπα αυτά δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
- Με την υποβολή της αίτησης και μέχρι την περάτωση της διαδικασίας αναστέλλονται αναγκαστικά μέτρα εκτός από πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί εντός 3 μηνών από την υποβολή της αίτησης.
- Αν η πρόταση ρύθμισης των χρηματοδοτικών φορέων εξασφαλίζει τη συναίνεση του οφειλέτη, τη σύμφωνη γνώμη του 60% των συμμετεχόντων χρηματοδοτικών φορέων και το 40% με ειδικό προνόμιο τότε υπογράφεται σύμβαση αναδιάρθρωσης. – Εφόσον υπάρχουν οφειλές προς Δημόσιο ή τους ΦΚΑ, η σύμβαση κοινοποιείται και σε αυτούς και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ρύθμισης για το Δημόσιο, η άπρακτη πάροδος 15 εργασίμων ημερών συνάγεται αποδοχή της συμφωνίας και από το Δημόσιο.
- Μπορούν όμως Δημόσιο και ΦΚΑ να καταρτίζουν διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών εφόσον ο οφειλέτης καθίσταται βιώσιμος ή αξιόχρεος.
- Ειδικότερα για το Δημόσιο παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως διακόσιες σαράντα (240) έντοκες μηνιαίες δόσεις ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, με ελάχιστο ποσό δόσης τα πενήντα (50) ευρώ, χωρίς περίοδο χάριτος, καθώς και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών (με εξαίρεση τη βασική οφειλή από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους), υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο δεν περιέρχεται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
- Οι δόσεις για τις οφειλές προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς μπορούν να φτάσουν τις 420.