Στη σκιά του ενεργειακού εφιάλτη που απειλεί την Ευρώπη, η Κομισιόν δημοσιοποιεί σήμερα (14/7) τις θερινές προβλέψεις της για την οικονομία σε Ε.Ε., Ευρωζώνη και Ελλάδα. Οι προβλέψεις δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους το σενάριο για την οριστική διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη καθώς ακόμη παραμένει «σενάριο». Ωστόσο η Κομισιόν έχει λάβει υπόψη της την εκτίναξη του πληθωρισμού και το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Πάντως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην 21η Ιουλίου 2022. Την ημέρα εκείνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από χρόνια, και η Μόσχα θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για το αν θα ξανανοίξει ο αγωγός Nord Stream 1. Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 Ιουλίου η Gazprom ανέστειλε τη λειτουργία του βασικού αυτού αγωγού για διάστημα δέκα ημερών επικαλούμενη ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση. Τώρα μένει να διαφανεί εάν η Μόσχα μετά το διάστημα αυτό ανοίξει ξανά τις κάνουλες ή εάν αποφασίσει να κλείσει για τα καλά την παροχή στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεκινήσει με τις κυρώσεις.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα «βλέπει» ανάπτυξη πάνω από 3% φέτος, ενώ ανεβαίνει σημαντικά η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό σε επίπεδα πάνω από 7%, από 6,3% που προβλέπονταν στις εαρινές προβλέψεις. Για το 2023, η Κομισιόν θα προβλέπει για την Ελλάδα και πάλι ανάπτυξη πάνω από 3%.
Ειδική αναφορά θα γίνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους όπου η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 7% σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Επίσης, θα τονιστεί η πρόβλεψη για την επαναφορά του τουρισμού, στα επίπεδα του 2019 και η διατήρηση της δυναμικής σε επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης, με βάση τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του χρόνου.
Η ανάπτυξη τους επόμενους μήνες θα στηριχθεί στον τουρισμό αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου, του νέου ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021-2027. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα τονίζει τη συμβατότητα όσων έχουν ανακοινωθεί με γενικές οδηγίες της Κομισιόν για στοχευμένα μέτρα που θα απευθύνονται στους οικονομικά ευάλωτους.