Τα funds έχουν «επενδύσει» στα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί των ακινήτων αποτελούν μονόδρομο ώστε να πετύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης.
Μετά τη γενικευμένη αναστολή που ίσχυσε τους μήνες της πανδημίας και τις αρρυθμίες από τις απεργίες των συμβολαιογράφων ή των δικηγόρων τα τελευταία χρόνια, οι πλειστηριασμοί πλέον, βρίσκονται διενεργούνται κανονικά. Ωστόσο, έστω και την ύστατη στιγμή υπάρχει τρόπος να σώσει κάποιος κόκκινος δανειολήπτης την περιουσία του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα «παγώματος» πλειστηριασμού φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbeast. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθ. 711/2022 απόφασή του, ανέστειλε πλειστηριασμό για οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ σε βιομηχανικό χώρο, επειδή το ξένο fund δεν είχε νομιμοποίηση να διενεργήσει τον πλειστηριασμό.
Στην πραγματικότητα, από μια παράλειψη της εταιρείας που είχε αγοράσει το δάνειο της επιχείρησης, της οποίας έβγαινε το ακίνητο στον πλειστηριασμό, το δικαστήριο όχι μόνο ανέστειλε τον πλειστηριασμό αλλά ακύρωσε και την κατασχετήρια έκθεση, δίνοντας μια τεράστια ανάσα και ευκαιρία στην επιχείρηση να επαναδιαπραγματευτεί τη δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής της.
Το εν λόγω ακίνητο είναι ένας μεγάλος και σύγχρονος βιομηχανικός χώρος ο οποίος βρίσκεται στην Αττική ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς που έβγαινε στον πλειστηριασμό ανέρχεται στα 1.115.000 ευρώ. Επειδή, η σύμβαση ανάθεσης διαχείρισης του δανείου που είχε υπογράψει το fund με την εταιρεία διαχείρισης δανείων, είχε λήξει την ημέρα της κατάσχεσης του ακινήτου, το δικαστήριο έκρινε πως η εταιρεία διαχείρισης του δανείου δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικά να επιβάλει κατάσχεση και ως εκ τούτου έκανε δεκτή την ανακοπή και ακύρωσε την έκθεση της αναγκαστικής κατάσχεσης.
Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, που χειρίστηκε την υπόθεση και πέτυχε την ακύρωση της κατασχετήριας έκθεσης και την αναστολή του πλειστηριασμού, επισήμανε στο Newsbeast πως έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν να βγει και άλλο ακίνητο στον πλειστηριασμό της ίδιας οφειλέτριας αλλά όπως και σήμερα τις ανακόψαμε αποτελεσματικά.
«Είναι γεγονός πως η αναστολή ενός πλειστηριασμού είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί προσπάθεια, γνώση και επιμονή» τόνισε ο δικηγόρος.
Όπως εκτιμά, «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως μια τέτοια ανακοπή θα ευδοκιμήσει, αξίζει, όμως, κάποιος να το επιχειρήσει αφού δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίζονται σφάλματα στην διαδικασία που έχει ακολουθήσει ο πιστωτής κατά την εκτέλεση» υπογράμμισε.
Βασικός στόχος ενός επιχειρηματία ή ενός νοικοκυριού είναι να κάνει διαχείριση του προβλήματος και να κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να βρει την σωστή μέθοδο και να επιλύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης ή να το περιορίσει.
Τα εργαλεία υπάρχουν αλλά απαιτούνται πολλά περισσότερα από μια μεμονωμένη δικαστική ενέργεια, η οποία καθίσταται άνευ περιεχομένου χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου στόχου και στρατηγικής.
«Καλό είναι όταν κάποιος έχει περιουσία που επιθυμεί να την προστατέψει να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με δικηγόρο προκειμένου να εξετάσει όλες τις επιλογές που του παρέχει ο νόμος αλλά και η χρονική συγκυρία αφού η επίλυση τέτοιων οικονομικών θεμάτων συμβαδίζει και με τις εκάστοτε οικονομικές και εμπορικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα» τόνισε ο δικηγόρος.
Το «παράθυρο» για τους ευάλωτους οφειλέτες
Έναν κρυφό «άσσο» έχουν στα χέρια τους οι ευάλωτοι οφειλέτες ώστε να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας www.keyd.gov.gr, ώστε να δοθεί αναστολή της διαδικασίας μέχρι και 15 μήνες» υπογράμμισε.
Ποιοι θεωρούνται ευάλωτοι οφειλέτες
Οι προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτες είναι οι εξής:
- Ετήσιο εισόδημα: έως 7.000 ευρώ και επιπλέον 3.500 ευρώ για κάθε μέλος
- Αξία ακίνητης περιουσίας: έως 120.000 ευρώ και επιπλέον 15.000 ευρώ για κάθε μέλος
- Τραπεζικές καταθέσεις: έως 7.000 ευρώ και επιπλέον 3.500 ευρώ για κάθε μέλος
Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι η διαδικασία που προβλέπεται για τους ευάλωτους οφειλέτες στο τέλος οδηγεί στην απώλεια της κυριότητας της κατοικίας τους μετατρέποντας τους από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές.
«Επομένως πρέπει κάποιος να ζυγίσει σωστά το τι θέλει να πετύχει και αν έχει την εναλλακτική την ρύθμισης των οφειλών του προκειμένου να αποφύγει την επικείμενη πτώχευση ή απώλεια της περιουσίας του» τόνισε ο δικηγόρος.
Οι επιλογές που έχει ένα δανειολήπτης είναι πολλές όπως: ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η εξωδικαστική ρύθμιση μέσω του κώδικα δεοντολογίας ή η πτώχευση στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τρόπος ρύθμισης των οφειλών.
«Η αξιολόγηση των παραπάνω επιλογών συναρτάται από την εμπορική αξία την περιουσίας, το εισόδημα του οφειλέτη, την ηλικία του και κυρίως από το πως θέλει να επιλύσει το πρόβλημα την υπερχρέωσης» κατέληξε ο δικηγόρος.