Οι «Δημόσιες Υποδομές και Υπηρεσίες σε Τροχιά Ανάπτυξης», ήταν το αντικείμενο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι : «Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα ο Βορειοελλαδικός χώρος σε αντίθεση με το Λεκανοπέδιο, είναι κυρίως περιοχές της ιδιωτικής οικονομίας. Οι δημόσιες υποδομές ανάπτυξης (οδικοί άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμιο, λιμάνι) είναι ζωτικής σημασίας για μια περιοχή που πάντοτε το συγκριτικό της πλεονέκτημα ήταν η εξωστρέφεια. Συνεπώς η συνδυασμένη ανάπτυξή τους είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) Νικος Πέντζος υποστήριξε ότι: «Πρέπει να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, η βελτίωση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, ενώ είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα και πολιτικές ανάπτυξης. Πολιτικές ανάπτυξης που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Αλλά παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιβολή κάθε είδους άμεσων και έμμεσων φόρων».

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. & Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος, αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα για την αποτελεσματική λειτουργία και αξιοποίηση των Δημοσίων Υποδομών & Υπηρεσιών που αποτελεί βασικό συστατικό οποιασδήποτε προσπάθειας για ανάπτυξη, αλλά και σοβαρό μέτρο σύγκρισης της ελκυστικότητας μιας χώρας ή μιας περιοχής. Είναι δε, απαραίτητη για τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας ώστε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη περιοχή και ταυτόχρονα να ωφελήσει τις τοπικές επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα».

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αποτελέσει το βήμα μιας γόνιμης ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας ήρθαν σε επαφή με τις ηγεσίες των Δημοσίων Οργανισμών, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδρασή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, στο πλαίσιο του περιβάλλοντος οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε.