Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και τις ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω των κυμάτων της ακρίβειας και της πληθωριστικής έκρηξης να διογκώνονται στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να «τραβήξουν» πάνω από 800 εκατ. ευρώ από το μαξιλάρι των διαθεσίμων για το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Το κόστος του νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν φθάνει στο 0,4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση αναζητεί ήδη ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο για τη λήψη «πυροσβεστικών» μέτρων στις τιμές της βενζίνης με τα σενάρια να προβλέπουν έξτρα επιδοτήσεις για ένα τρίμηνο για τους κατοίκους των νησιών, συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο και επέκταση του επιδόματος στην βενζίνη με αύξηση του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της 14ης αξιολόγησης « … οι Αρχές υιοθέτησαν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις αρχές Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε πρόσθετες δαπάνες για λήψη μέτρων που σχετίζονται με τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Προκειμένου να καλυφθεί η αβεβαιότητα, η Κομισιόν υποθέτει πρόσθετες δαπάνες ύψους 0,4% του ΑΕΠ το 2022, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτές οι πρόσθετες δαπάνες αναμένεται να ψηφιστούν μέσω ενός δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο 2022».
Στην έκθεση η Κομισιόν καταγράφει αναλυτικά τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την ανάσχεση των πιέσεων στις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις εφιαλτικές τιμές της ενέργειας και των καυσίμων με εκτενή αναφορά στο εθνικό σχέδιο για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού, την επιδότηση καυσίμων αλλά και την επέκταση έως το τέλος του έτους των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές και τουριστικό πακέτο.
Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό το νέο «πακέτο» οι δηλώσεις υπουργών τις τελευταίες ημέρες είναι αυτές οι οποίες έχουν βάλει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ράλι των τιμών των καυσίμων και τη «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών. Χθες η τιμή της αμόλυβδης έπιασε ακόμα και τα 2,419 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα (στο Γκάζι) όταν στα νησιά έχει σπάσει προ πολλού το φράγμα των 2,5 ευρώ (2,6 ευρώ στην Αμοργό).
Η έκθεση της Κομισιόν για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, άνοιξε το δρόμο για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ το επόμενο δίμηνο και για μια ακόμα «δόση» κοντά στα 750 εκατ. ευρώ προς το τέλος του έτους μετά την ικανοποίηση στόχων και μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστούν λίγο ακόμα χρόνο στη σκιά της πανδημίας και του πολέμου. Μεταξύ αυτών, η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου τον ερχόμενο Αύγουστο ( συντάξεις και λοιπά ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου), o ορισμός ημερομηνίας ακρόασης για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του έτους, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η μεταρρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας.