Όσο η τιμές του φυσικού αερίου κινούνται στο ύψος των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το κόστος της ενέργειας δεν θα μπορεί να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΡΑΕ, οι τιμές της ενέργειας στη χώρας μας βρίσκονται στο μέσο όρο των χωρών της νότιας Ευρώπης, τις οποίες και παρακολουθεί το χρηματιστήριο ενέργειας.
Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι από τις αναλύσεις που έχει κάνει, δεν προκύπτει ζήτημα χειραγώγησης των τιμών. «Όμως η λειτουργία της αγοράς με ακραίες τιμές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκέρδη. Αυτή νομίζω είναι η βάση της συζήτησης. Οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς λόγω της κρίσης και οφείλει η πολιτεία να τα παίρνει προς όφελος των καταναλωτών. Η έκτακτη κερδοφορία των παραγωγών τους 6 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 είναι λίγο πάνω από 920 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες παραγωγής. Αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις για να είμαστε δίκαιοι. Ζητήσαμε στοιχεία. Η ΔΕΗ για παράδειγμα παρείχε εκπτώσεις 335 εκατ. ευρώ και κάποιες έμμεσες εκπτώσεις με σταθερά συμβόλαια», όπως είπε.
Και πρόσθεσε: «Εμείς αποτυπώνουμε όλα τα μεγέθη ώστε η πολιτεία να φορολογήσει τα πραγματικά κέρδη που έχουν προκύψει. Αυτό που κάναμε είναι τεκμηρίωση αυξημένων τιμών από τον Οκτώβριο 2021 . Οι αυξημένες τιμές πέρασαν στην χώρα μας από τον Οκτώβριο ενώ στην Ισπανία για παράδειγμα από Σεπτέμβριο. Είπαμε λοιπόν πως αν δεν υπήρχαν αυτές οι αυξημένες τιμές τι θα είχαμε. Κάναμε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Για παράδειγμα βρήκαμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 το περιθώριο κέρδους μιας μονάδας ήταν 30 ευρώ ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 10 ευρώ. Άρα 20 ευρώ είναι το υπερκέρδος το οποίο πολλαπλασιάσαμε με την παραγόμενη ενέργεια και βρήκαμε τα ποσά αυτά».