Αντιμέτωπη με τον σοβαρότατο κίνδυνο οικονομικής ρευστότητας στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και της μεταλλουργίας θα βρεθεί η Mytilineos στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, όπως αναφέρει σε ειδική έκθεση ο γαλλικός διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος BNP Paribas.
Ο προβληματισμός για το οικονομικό μέλλον του ομίλου είναι έντονος και αποδίδεται, σύμφωνα με την σχετική αναφορά, στο συμβόλαιο εξάρτησης προμήθειας φυσικού αερίου που έχει με τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom, που ανέρχεται περίπου στο 40%.
«Η Mytilineos παράγει το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο με περίπου το 40% αυτής να προέρχεται από την Gazprom βάσει συμβάσεις που ισχύει από το 2020 και διαρκεί μέχρι το 2030» αναφέρει χαρακτηριστικά το report του τραπεζικού οίκου.
Αγόρασε ηλεκτρική ενέργεια φθηνά και την πουλά ακριβά στους καταναλωτές
Από την έκθεση όμως προκύπτει επίσης ότι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία, προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ σε τιμές προ κρίσης, κατόπιν σύμβασης που έχει κάνει με τη δημόσια επιχείρηση και λήγει το 2023. Το ρεύμα αυτό χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του εργοστασίου Αλουμίνιο της Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos πουλάει ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες της (οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις) σε υψηλές τιμές, βάσει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς που όλοι γνωρίζουμε.
Το ειδικό τμήμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου υπογραμμίζει πως «το εργοστάσιο αλουμινίου χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για παραγωγή και θα υπάρχει κίνδυνος στην διανομή ρεύματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι η BNP Paribas, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης της ελληνικής εταιρείας από το ρωσικό φυσικό αέριο και του ενδεχόμενου η Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες παροχής του (όπως συνέβη πρόσφατα στη Βουλγαρία και την Πολωνία), συστήνει στους επενδυτές την πώληση του ομολόγου της Mytilineos (ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ) που λήγει το 2026 και την αντιστάθμισή του με αγορά αντίστοιχου ομολόγου της ΔΕΗ (ύψους 775 εκατομμυρίων ευρώ) που λήγει επίσης το έτος 2026. Η αιτιολόγηση για τη σύσταση αυτή είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, πως η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει χαμηλότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
«Σας συστήνουμε να πουλήσετε το ομόλογο της Mytilineos»
Κατά την BNP Paribas, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Mytilineos «έχοντας ήδη προπωλήσει ποσότητες ρεύματος και αλουμινίου, ελλοχεύουν οικονομικοί κίνδυνοι. Είτε στην περίπτωση που η εταιρεία πρέπει να αντικαταστήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε φυσικό αέριο από αλλού σε υψηλότερες τιμές, είτε αν δεν μπορέσει να προμηθευτεί αρκετό φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια για να παράγει τους όγκους που έχει προπωλήσει».
Κατόπιν τούτου, «σας συστήνουμε να πουλήσετε το ομόλογο της Mytilineos που λήγει το 2026. […] Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από πιθανές διαταραχές, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης με τοποθέτηση στο ομόλογο της ΔΕΗ, λήξης το 2026, καθώς, για διάφορους λόγους, θεωρούμε ότι η ΔΕΗ είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μία πιθανή διαταραχή του εφοδιασμού της Ρωσίας με φυσικό αέριο».
Οι περιορισμένες επιλογές που έχει η Mytilineos
Τέλος, ο γαλλικός χρηματοπιστωτικός οίκος υπογραμμίζει ότι οι επιλογές που έχει η Mytilineos στην περίπτωση που η Gazprom διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, είναι περιορισμένες. Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική εταιρεία θα στραφεί στην ανοικτή αγορά, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΠΑ καθώς και συνολικά την Ευρώπη, αφού οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αερίου αντιστοιχούν στο 40%.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει 64% ετησίως μετά την υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. «Ακόμη κι αν η Mytilineos υποθετικά αντικαθιστούσε όλο το αέριο της Gazprom με άλλες ποσότητες σε υψηλότερες τιμές, θα άφηνε το τμήμα ενέργειας και αλουμινίου χωρίς ρευστότητα με τις αντισταθμιζόμενες τιμές πώλησης να βρίσκονται σε ασύμφορα επίπεδα σε σύγκριση με το υψηλότερο κόστος παραγωγής».
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που εισαγόταν LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, οι αναλυτές της BNP Paribas, υποστηρίζουν πως λόγω των χαμηλών δυνατοτήτων της υποδομής να ανεφοδιάζεται και να αεριοποιεί γρήγορα, «η Mytilineos δεν θα ήταν δυνατόν να βρει πουθενά αέριο από καμία πηγή και σε καμία τιμή».