Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια πολύ πιο φθηνά από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο και μάλιστα με κόστος που παραμένει σταθερό και δεν εξαρτάται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων. «Πλέον το βάρος στο καταναλωτή για την ενέργεια που παράγεται από τις νέες επενδύσεις είναι της τάξης των 55 ευρώ/ΜWh, δηλαδή 3-4 φορές χαμηλότερο από το κόστος των ορυκτών καυσίμων που ορίζουν την τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και η οποία βαραίνει τον καταναλωτή. Ενδεικτικά, το Δεκέμβριο 2021 η τιμή αυτή ήταν 235 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.
Χάρη στη διαφορά της υψηλής τιμής στην αγορά από το χαμηλό κόστος των αιολικών δημιουργείται οικονομικό πλεόνασμα. Έτσι η Κυβέρνηση μπορεί και μεταφέρει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση των λογαριασμών. Είναι η «Πίστωση ΤΕΜ» στα έντυπα των λογαριασμών μας.
Υπάρχει όμως και άλλο όφελος. Τα αιολικά – μαζί με όλες τις ανανεώσιμες – «κουρεύουν» την τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και έτσι ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα για όλο το ρεύμα του. Δηλαδή, οι ήδη υψηλές τιμές θα ήταν ακόμα υψηλότερες αν δεν είχαμε τις ανανεώσιμες. Για παράδειγμα, χωρίς ανανεώσιμες το Δεκέμβριο 2021 η τιμή θα ήταν 316 ευρώ/MWh αντί για 235 ευρώ/MWh που ήταν στην πραγματικότητα. Συνολικά το 2021, η τιμή στην αγορά μειώθηκε κατά 40% χάρη στις Α.Π.Ε. γεγονός μου σημαίνει ότι εξοικονομήθηκαν 2,5 δις ευρώ προς όφελος των καταναλωτών.
Το διπλό αυτό όφελος παρουσιάζει κατατοπιστικά το σχετικό γραφικό (infographic) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Η σκούρα καφέ – κόκκινη γραμμή δείχνει την τιμή που θα υπήρχε στην αγορά ηλεκτρισμού κάθε μήνα του 2021, αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. που έχουμε. Αυτή θα πλήρωνε ο καταναλωτής χωρίς τις Α.Π.Ε. Η ροζ-κόκκινη γραμμή δείχνει τη χαμηλότερη (αλλά και πάλι υψηλή) τιμή που διαμορφώθηκε στην πραγματικότητα κάθε μήνα το 2021. Φαίνεται πώς έχει αυξηθεί μετά το καλοκαίρι του 2021. Η διαφορά των δύο αυτών γραμμών είναι τα 2,5 δις που γλίτωσαν οι καταναλωτές το 2021 χάρη στις Α.Π.Ε.
Η γαλάζια – μπλε οριζόντια γραμμή δείχνει το κόστος παραγωγής ρεύματος από τα νέα αιολικά πάρκα. Δηλαδή, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν την υψηλή ροζ τιμή, τα αιολικά αμείβονται με την χαμηλή μπλε τιμή. Αυτή η διαφορά γίνεται επιδότηση στους λογαριασμούς μέσω του ΤΕΜ (Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης).