Την επιβολή capital controls προκειμένου να απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις» ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη χώρα.
Με το άκουσμα και μόνο της επιβολής capital control, το μυαλό των περισσοτέρων πήγε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, όταν βρεθήκαμε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο αποφάσεων και των παρενεργειών τους.
Η ελληνική κυβέρνηση πριν από 6,5 χρόνια δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για τη διευθέτηση του χρέους μέσω της επιβολής νέου μνημονίου και υπό το φόβο συγκέντρωσης πανικόβλητων καταθετών που θα πήγαιναν μαζικά στις τράπεζες για να σηκώσουν τα χρήματά τους ώστε να τα πάνε ακολούθως στο εξωτερικό ή να τα φυλάξουν κάτω από τα στρώματα, επέβαλε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που κράτησαν για 50 ολόκληρους μήνες. Από τις 28 Ιουνίου του 2015 όταν επιβλήθηκαν, μέχρι τη νομοθετική απόφαση για την άρση τους στις 26 Αυγούστου 2019. Θυμίζουμε ότι τον πρώτο καιρό από την επιβολή των capital controls, το όριο για τις ημερήσιες αναλήψεις μετρητών είχε τεθεί στα 60 ευρώ, αλλά πρακτικά στα 50, αφού αυτό το ποσό έδινε η πλειοψηφία των ΑΤΜ. Παράλληλα, δεν επιτρεπόταν καμίας μορφής μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές έπρεπε να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη Ρωσική Ομοσπονδία τώρα, τα capital controls αποτελούν μια αμυντική στάση προκειμένου να δυσκολεύσουν τους ξένους επιχειρηματίες να ρευστοποιήσουν διάφορες κατηγορίες επενδύσεων σε ρωσικές αξίες. Δεν επιβάλλονται λόγω οικονομικής κρίσης ή μπροστά στο φάσμα μιας χρεοκοπίας αλλά στρέφεται κατά των μεγάλων funds του εξωτερικού που είχαν αγοράσει ρωσικά ομόλογα και μετοχές. Στοχεύει στο να μην επιτρέψει σε πελάτες του εξωτερικού να κάνουν αναλήψεις των χρημάτων τους από τις ρωσικές τράπεζες. Οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες, μπορούν κανονικά να προβαίνουν σε καταθέσεις και αναλήψεις οποιουδήποτε χρηματικού ποσού από τις τράπεζες της χώρας, όπως έκαναν και πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία. Ομοίως και οποιαδήποτε συναλλαγή, αρκεί να γίνεται από τους Ρώσους πελάτες των τραπεζών σε ρούβλια και εντός της επικράτειας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».