Για σταδιακή αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, έκανε λόγο τη Δευτέρα (28/2) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις της στην διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία αποσυνδέεται σταδιακά από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, και αυτό θα έχει εξαιρετικά βαριές επιπτώσεις», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάρρευση του ρουβλίου και την πανικόβλητη επέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Λέγαμε συχνά ότι οι κυρώσεις είναι μία μορφή… νεροπίστολου της διεθνούς πολιτικής. Πλέον, έχουμε περάσει σε άλλη οικουμένη», είπε.

Ιστορική αποδυνάμωση για το ρούβλι

Το ρούβλι έσπασε όλα τα ιστορικά ρεκόρ αποδυνάμωσης απέναντι στο δολάριο και το ευρώ στο χρηματιστήριο της Μόσχας, υπό το βάρος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας. Για να υπερασπισθεί την ρωσική οικονομία και το εθνικό νόμισμα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε από το 9,5% στο 20% το βασικό επιτόκιο.

«Ας συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας. Είναι η Ρωσία αυτή που έχει περισσότερο την ανάγκη μας, που έχει ανάγκη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πεποίθηση ότι μπορεί να είναι μία βάρβαρη, επιθετική δύναμη εισβολής μόνη στον κόσμο, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν λειτουργεί», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Αυτό είναι ένα μάθημα για τις δημοκρατίες μας που ορισμένες φορές θεωρούνται κάπως αδύναμες, κάπως αφελείς, κάπως παρακμιακές. Αυτή είναι αναμφίβολα η εκτίμηση του κ. Πούτιν. Φανταζόταν ότι θα βρει απέναντί του μια διαιρεμένη, παραιτημένη Ευρώπη. Οργανωθήκαμε», είπε.

Ο Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι «αρχικός στόχος των κυρώσεων είναι οι ρώσοι ολιγάρχες, εκείνοι που έχουν περιουσίες στην Ευρώπη. Θα φροντίσουμε στο μέτρο του δυνατού να προστατεύσουμε τον ρωσικό λαό, ο οποίος, είμαι πεπεισμένος ότι δεν έχει ανάγκη αυτόν τον πόλεμο».