Μετά την έκρηξη του πληθωρισμού στο 6,2% τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι νέο πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται σφοδρά από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.
Το πόσο θα είναι το πακέτο στήριξης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του, θα κριθεί από το «ταμείο» που θα κάνει η κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον επόμενο μήνα όταν θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο μέτωπο των τιμών, την ουκρανική κρίση, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν ότι το κοντέρ θα γράψει πάνω από 8,5%.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά είναι πιθανόν να χορηγηθεί ένα επίδομα πριν από το Πάσχα στους πλέον ευάλωτους που πλήττονται από το κύμα ανατιμήσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων που δόθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.
Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.
Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.
Οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θέτουν το υπουργείο Οικονομικών σε τροχιά αναθεώρησης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το έλλειμμα και το χρέος. Είναι βέβαιο ότι τα νέα στοιχεία για τη πορεία της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών που θα αποτυπωθούν τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπουν υψηλότερο πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ λόγω της μεγαλύτερης, σε σχέση με τις προβλέψεις, ανάπτυξη το 2021 και του υψηλότερου για φέτος πληθωρισμού πράγμα που θα οδηγήσει σε αυτόματη συρρίκνωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα «απελευθερώσει χώρο» για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων στην οικονομία.
Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας και επιστροφή των εισπράξεων στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως υψηλότερα. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα φέτος θα κινηθούν στο 80-85% των αντίστοιχων του 2019 οπότε τυχόν υπέρβαση του στόχου θα «προσθέσει» ανάπτυξη.