Το νομοσχέδιο που θα αποκαλύψει την πλήρη εικόνα του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά τη ψήφισή του, θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκύκλιοι και η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει αγώνα ταχύτητας για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων.
Κοντά στο Πάσχα οι φορολογούμενοι θα δουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα έχει υπολογιστεί:
1. Με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές για κτίσματα και οικόπεδα. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα είναι ενσωματωμένος στον κύριο φόρο ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην κλίμακα των εκπτώσεων.
2. Με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες την 1η Ιανουαρίου 2022.
3. Με τις ίδιες φορο-απαλλαγές 50% και 100% για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, τους τρίτεκνους ή πολύτεκνους και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
Πριν φθάσει το νέο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να ελέγξουν την περιουσιακή εικόνα τους όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που θα εντοπίσουν. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο το 2021 ή «τακτοποίησαν» επιφάνειες των ακινήτων τους τις οποίες δεν είχαν δηλώσει στο Ε9. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, ενώ μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς μπορεί να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση.
Τα λάθη στο Ε9 που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ
Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι καθώς προκαλούν υπερχρεώσεις, είναι τα εξής:
1. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.
2. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
3. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
4. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
5. Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια.