Ο δανεισμός έγινε ευκολότερος για τις γερμανικές και ισπανικές εταιρείες, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, παρά τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων στην Ευρωζώνη, δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 (η έρευνα έγινε μεταξύ 16 Μαρτίου και 25 Απριλίου).
Η εξαμηνιαία έκθεση για τους όρους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναδεικνύει ιδιαίτερα τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα κέρδη των οποίων μειώνονται, ενώ η πρόσβασή τους σε πιστώσεις περιορίζεται, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.
Ενώ το 29% των γερμανικών και το 11% των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε υψηλότερο τζίρο τον Μάρτιο του 2015, το 18% των ελληνικών είδε μείωση του τζίρου τους (τα ποσοστά αφορούν στην διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων που είδαν αύξηση και όσων είχαν μείωση του τζίρου).
Το πρόβλημα στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες μεγεθύνεται από το ότι η πρόσβαση των εταιρειών στη χρηματοδότηση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Το 30% περίπου των ελληνικών εταιρειών ανέφερε δυσκολίες στη λήψη δανείου ή υπερανάληψης από τραπεζικό λογαριασμό.
Η έρευνα της ΕΚΤ, σημειώνει το Ρόιτερς, δείχνει τις διαφορές στον δύσκολο συνασπισμό των χωρών που αποτελούν την Ευρωζώνη, παρά τη βαθμιαία και ευρύτερης βάσης βελτίωση της οικονομίας της.
Αυτή η διαφορά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οδηγεί σε εντάσεις, «όπως τη διαμάχη μεταξύ της νέας αριστερής ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της για τη μείωση των δαπανών. Πολλοί στην Αθήνα πιστεύουν η λιτότητα αυτή καταστρέφει την οικονομία (της χώρας)».