Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην πτώχευση, αλλά δεν θα βγει από το ευρώ, εκφράζει ο Β. Μίνχαου σε άρθρο του στους Financial Times.
Όπως αναφέρει: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις για την Ελλάδα δεν πήγαιναν καλά. Αυτό άλλαξε όταν το «τσίρκο» της διεθνούς χρηματοοικονομικής διπλωματίας μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας. Τότε έγιναν χειρότερες. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η παράσταση θα συνεχιστεί αρκετά ακόμα. Οι Έλληνες θέλουν να συγχωνεύσουν τις συζητήσεις για την επέκταση του τρέχοντος δεύτερου προγράμματος με τις συζητήσεις για ένα τρίτο.
Για να λειτουργήσει αυτό θα χρειαστούν χρηματοδότηση-γέφυρα για να βγάλουν το καλοκαίρι.
Αυτό ακούγεται σαν κάποιος να έχει ένα σχέδιο. Αλλά αυτό δεν είναι η εντύπωσή μου. Δεν έχω δει ποτέ ευρωπαίους αξιωματούχος που χειρίζονται τα χρηματοοικονομικά να είναι τόσο «χαμένοι».
Το μεγάλο ερώτημα – αν η Ελλάδα θα αφήσει την ευρωζώνη- παραμένει αναπάντητο. Αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα πτωχεύσει. Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μελετούν την πιθανότητα μια ελληνικής πτώχευσης αλλά χωρίς Grexit».
Όπως σημειώνει ίσως να είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουν την απόλυτη καταστροφή.
Μάλιστα τονίζει ότι το κράτος δεν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις για να μείνει η χώρα στο ευρώ… «Σε ποιον θα μπορούσε, ή θα έπρεπε, η Ελλάδα να χρεοκοπήσει; Θα μπορούσε να χρεοκοπήσει έναντι των πολιτών με το να μην πληρωθούν μισθοί δημοσίων υπαλλήλων ή συντάξεις» αναφέρει αλλά προσθέτει: «Αυτό θα ήταν ηθικά απεχθές και πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση που ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρητικά θα μπορούσε να πτωχεύσει στα δύο δάνεια που έλαβε από την ΕΕ αν και το πρώτο θα αρχίσει αποπληρώνεται το 2020 και το δεύτερο το 2023. Θα μπορούσε επίσης να χρεοκοπήσει έναντι των ιδιωτών κατόχων ομολόγων όμως αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα. Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί τον ιδιωτικό τομέα αργότερα.
Ισως χρεοκοπούσε απέναντι στο ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ αναμένει σειρά πληρωμών. Η ΕΚΤ αναμένει σε λίγους μήνες πίσω τα κεφάλαιά της.
Η χρεοκοπία στο ΔΝΤ ή την ΕΚΤ είναι η μόνη που μπορεί να φέρει πραγματική οικονομική ανακούφιση στην Ελλάδα βραχυχρόνια. Κανείς δεν το έχει πράξει. Θα μπορούσε να προκαλέσει Grexit.
Από την άλλη ίσως δεν το προκαλέσει. Η χρεοκοπία δεν είναι συνώνυμη με την έξοδο. Δεν υπάρχει ένα κανόνας στην ΕΕ που να λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την ένωση όταν χρεοκοπείς».
Όπως λέει η σύνδεση μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου είναι έμμεση.
Μάλιστα συμφωνεί με τον Γιάννη Βαρουφάκη. όπως σημειώνει: «Επί της ουσίας, τείνω να συμφωνήσω με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη: Η οικονομική διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης ήταν καταστροφική. Υπό τις παρούσες παραμέτρους είναι μη βιώσιμη.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σπαταλά τόσο χρόνο σε «περίβλεπτα» συνέδρια, κάνοντας κήρυγμα σε πρόσωπα του τείνουν να συμφωνήσουν μαζί του. Δεν θα έπρεπε να εργάζεται για τις σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και για το Plan B;
Tόσο το Grexit όσο και ένα default είναι ικανά να φέρουν στα όρια τους πόρους ακόμα και των πιο οργανωμένων κρατών. Θα απαιτούσαν στρατιωτικού τύπου προετοιμασία: Κεφαλαιακούς ελέγχους, προσωρινό κλείσιμο συνόρων και αεροδρομίων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών εν μια νυκτί. Είναι η ελληνική κυβέρνηση τόσο έξυπνη ώστε να περιμένει τη μοιραία στιγμή να έρθει και κατόπιν να διευθύνει μια τέτοια διαδικασία σε πραγματικό χρόνο χωρίς σενάριο;»