Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλύει σε άρθρο του στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζοντας ότι κατάφερε να πάει το παιχνίδι στην παράταση, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος της άρνησης της πραγματικότητας και η επιστροφή της δραχμής, οδηγούν στη φτωχοποίηση του 80% του ελληνικού λάου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Ο Πρωθυπουργός πέτυχε την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση των «8» στις Βρυξέλλες να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας.

Κατάφερε να πάει το παιχνίδι στην παράταση και να αποφορτίσει το κλίμα με τους εταίρους μας. Τώρα πλέον απομένει να αποδειχτεί ότι μπορεί να κάνει εκείνες τις επόμενες κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.

Ικανή και αναγκαία προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα και στην ανάπτυξη που να μπορούν και να πείσουν τους εταίρους μας αλλά και να ψηφισθούν από την πλειοψηφία της Βουλής.

Δυστυχώς για όλους μας, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Μετά από μια εξαετία λιτότητας και ύφεσης η οικονομία έχει μπει σε έναν ακόμα χειρότερο κύκλο.

Στον κύκλο της ασφυξίας. Το κόστος της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών το πληρώνει ήδη η οικονομία πολύ ακριβά.

Οι τράπεζες είναι αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές. Οι καταθέσεις έχουν ήδη υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Το Δημόσιο στραγγαλίζει και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας για την κάλυψη των εκδόσεων έντοκων γραμματίων με συνέπεια να μην υπάρχει καμία δυνατότητα ουσιαστικής χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το πιστωτικό σύστημα.

Ο τζίρος στις λιανικές πωλήσεις τους πρώτους μήνες του 2015 σημειώνει εντυπωσιακή κάμψη σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2014. Οι επενδύσεις έχουν παγώσει.

Παράλληλα οι ξένοι προμηθευτές έχουν αρχίσει και περιορίζουν τις πιστώσεις προς τους έλληνες πελάτες τους και ζητούν προκαταβολή τα χρήματα των παραγγελιών.

Ο κίνδυνος μαζικής χρεοκοπίας χιλιάδων επιχειρήσεων, εκτόξευσης της ανεργίας και νέας ανθρωπιστικής κρίσης είναι πλέον υπαρκτός.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει και οφείλει τώρα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, λεπτομερείς και κοστολογημένες. Με θετικό πρόσημο για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη. Θα χρειαστούν και δύσκολες αποφάσεις.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξουν στην πράξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι μπορούν να επαναφέρουν την εθνική μας οικονομία σε ήρεμα νερά και να αποτρέψουν ένα νέο κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων, ανεργίας και ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος δρόμος που υπάρχει μπροστά μας. Δύσκολος αλλά υπεύθυνος.

Υπάρχει βέβαια και ο δρόμος της άρνησης της πραγματικότητας και η επιστροφή της δραχμής. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στην απόλυτη φτωχοποίηση του 80% των ελλήνων. Ας το έχουν αυτό κατά νου οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ