Εντείνονται οι απειλητικές δηλώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της πενταμερούς διάσκεψης της Πέμπτης, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να τονίζει ότι «δεν πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τίμημα».
«Η πρόθεση να παραμείνει στη νομισματική ένωση η Ελλάδα είναι συντριπτική» σημειώνει ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη στη γερμανική Welt που ανήκει στον όμιλο της Bild, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από αυστηρές προϋποθέσεις».
«Πρέπει να σεβαστούμε επί της αρχής ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε υπέρ μίας αλλαγής πολιτικής. Αλλά με τη σειρά τους και οι Έλληνες πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία «συνειδητοποίησης» των δεδομένων αυτών. Ωστόσο, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο το ότι αυτή η διαδικασία πηγαίνει πολύ αργά και πρέπει άμεσα να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τις οποίες στο τέλος του Μαρτίου τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν έχω εγώ τέτοια στοιχεία μπροστά μου. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι χρειαζόμαστε μία Ελλάδα με μεταρρυθμισμένη οικονομία εντός της Ευρωζώνης».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Graccident, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «όταν αρχίζει να μιλάει κανείς για το σχέδιο Β τότε σημαίνει ότι δεν πιστεύει στο σχέδιο Α. Είναι συντριπτική βούληση όλων μας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο τα ατυχήματα στην οικονομία μπορούν να συμβούν. Εμείς είμαστε εδώ για να το εμποδίσουμε αυτό. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει ορισμένοι αυστηροί όροι να γίνουν αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης.
Απαντώντας στις κριτικές που του ασκούνται για τα υψηλά επίπεδα χρέους της Γαλλίας επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών του Παρισιού, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «άδικη» αυτή την κριτική, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσαν την υποψηφιότητά του, άρα και την καταλληλότητά του για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας στην Κομισιόν.
Αναφορικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η Γαλλία για την Ευρωζώνη, ο Επίτροπος ισχυρίστηκε ότι «η Γαλλία δεν αποτελεί πλέον τον ασθενή της Ευρώπης καθώς δρομολογούνται μεταρρυθμίσεις της γαλλικής οικονομίας.