Νέα επιστολή με λίστα διευρυμένων μεταρρυθμίσεων φέρεται να έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες, η νέα λίστα του Γιάννη Βαρουφάκη έφτασε στα χέρια του επικεφαλής του Eurogroup ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Euro-working Group.

Ο ίδιος παράλληλα, μέσω Twitter αναφέρει ότι το Eurogroup, το οποίο προβλέπεται ότι θα διαρκέσει πολλές ώρες, δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει τη λίστα εφόσον αυτή δεν έχει αξιολογηθεί πρώτα από τους τρεις θεσμούς.

Το περιεχόμενο της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό.


Την ίδια ώρα αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επικοινωνίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και γι’ αυτόν τον λόγο τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, σημείωσε ότι εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι όπως σημείωσε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.

Το ενδεχόμενο της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, το οποίο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε, δεν αποτελεί επιλογή τονίζει εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η Ελλάδα θα πάρει χρήματα μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Jaeger.

Κληθείς να σχολιάσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες για το επόμενο διάστημα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δε θεωρεί καθόλου πιθανό οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μετά τον Ιούνιο και νέα παράταση, σημειώνοντας ότι και το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, δεν θα ευνοούσε κάτι τέτοιο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά, είπε χαρακτηριστικά.