Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Κριστίν Λαγκάρντ για τη διάσωση της Ελλάδας, καθώς μέσα στο ΔΝΤ γίνονται καταγγελίες για ειδική μεταχείριση της Αθήνα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν οδυνηρή, εξέθεσε όλες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων χρηματοδοτών και των αναδυόμενων αγορών που ζητούν μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα».
«Η Ελλάδα προς το παρόν δεν ήταν ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ», δήλωσε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και 10 ακόμη χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης» και το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το ΔΝΤ εντάχθηκε στη διάσωση της Ελλάδας το 2010 και το διοικητικό του συμβούλιο έχει έκτοτε εγκρίνει δύο ξεχωριστά προγράμματα, κάθε ένα εκ των οποίων αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα κανονικά όρια δανεισμού του Ταμείου.
Το ΔΝΤ επικρίνεται επίσης επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στην Αθήνα. Υπό κανονικές συνθήκες, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει συνολικά 600% των ποσοστώσεων της κάθε χώρας στα προγράμματα στήριξης και πρέπει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Το 2010 όμως, το ΔΝΤ έκανε μία εξαίρεση για την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι χρεοκοπία της χώρας και έξοδός της από την ευρωζώνη δημιουργεί «συστημική» απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
«Διατηρούν ακόμη το μύθο ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει χρεοκοπήσει σε δάνεια προς το ΔΝΤ και πως κατά συνέπεια δεν θα συμβεί ούτε και τώρα», αναφέρει ο Desmond Lachman, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που τώρα βρίσκεται στο American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον και συμπληρώνει: «Το Ταμείο όμως, δεν έχει δανείσει κανέναν άλλον κατ’ αυτόν τον τρόπο».