Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τρίτο Μνημόνιο και δάνειο όπως εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, όπως αποκάλυψε το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Ειδικότερα κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία».
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.
Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.
Για την Ελλάδα συζήτησαν την Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ενημέρωση για τις εξελίξεις από τις ελληνικές εκλογές μέχρι σήμερα έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από την Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα με τους διαφορετικούς όρους που υιοθετεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τρόικα και το μνημόνιο. Είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε ό,τι θέλουν, φέρεται να είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το MoU (Μνημόνιο) πρέπει να υπάρχει, καθώς από τη στιγμή που η Ευρώπη ζητά να ελέγχεται η υλοποίηση των μέτρων και του Προγράμματος, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα.
Αναφερόμενος στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να δήλωσε ότι ο κατάλογος καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα και είναι αρκετός ως μια αφετηρία. Πρόσθεσε, όμως, πως πρέπει να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup και η Αθήνα να αναπτύξει τις λεπτομέρειες του προγράμματός της.