Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλούμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, με τον ωμό εκβιασμό ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς ο χρόνος τελειώνει. Η «διορία» που έδωσε είναι μέχρι την Παρασκευή.
Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
O κ. Ντάισεμπλουμ παρουσίασε ένα νέο «σκληρό» κείμενο, το οποίο και δεν έγινε δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.
«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος “έφυγε” από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους.
Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Ντάισελμπλουμ και υποστηρίζει ότι εκπορεύεται από το Βερολίνο.
Η κυβέρνηση ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ώστε να συζητηθούν όλα με πολιτικούς όρους. Ωστόσο, ορισμένοι εκ των εταίρων εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι και απέρριψαν την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής.
Στο πλευρό της Ελλάδας βρέθηκαν Γαλλία και Ιταλία, καθώς οι δύο χώρες πήραν ξεκάθαρη θέση αντίθετη στο Ντάισελμπλουμ, θεωρώντας πως το περιεχόμενο του κειμένου αποτελεί πρόταση ρήξης, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πήγες.
Το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Ελλάδα
Στα ΜΜΕ διέρρευσε το κείμενο που έφερε στο Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, και προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας.
Στο κείμενο ζητείται από την Αθήνα να δηλώσει ότι:
– Αποδέχεται την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος.
– Αποδέχεται τον υπάρχοντα και κατά κοινή ομολογία ανέφικτο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο μη διαπραγμάτευσης και ρήξης, αφού ζητά η Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς καμία αλλαγή το υπάρχον πρόγραμμα παρά την αποτυχία και την αναποτελεσματικότητα του που εντοπίζουν πλέον εκπρόσωποι και των δανειστών.
«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».
Ο ωμός εκβιασμός και το τελεσίγραφο του Ντάισελμπλουμ
Τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να αποφασίσει μέχρι την Παρασκευή αν θα συνεχίσει στο δρόμο του μνημονίου έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος και υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς ο χρόνος τελειώνει.
«Μίλησα πριν από μερικές ημέρες με τον κ. Τσίπρα και συμφωνήσαμε από κοινού για να βρούμε ένα τρόπο τεχνικής αξιολόγησης για το τρέχων πρόγραμμα και που αλλού θα μπορούσαμε να τα βρούμε. Υπήρχε μια σύγκλιση στο 60% με 70% του προγράμματος.
Σήμερα από τα θεσμικά όργανα μάθαμε ότι η αντίδραση των οικονομικών επιτελείων ήταν διαφορετική. Υπάρχει μια απογοήτευση. Δεν βρήκαμε ακόμα κοινό σημείο συνεννόησης. Τις τελευταίες ημέρες και μέχρι την αρχή αυτής της συνάντησής προσπαθήσαμε μήπως και τα βρούμε αλλά δεν τα καταφέραμε.
Η βέλτιστη λύση θα ήταν μια παράταση του ελληνικού προγράμματος, χρειάζεται χρόνος και ο καλύτερος τρόπος είναι η παράταση. Τέτοιου είδους επέκταση θα έπρεπε στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την ευελιξία (π.χ. αντικατάσταση μέτρων με κάποια άλλα κλπ)
Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις πως θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα. Εκείνοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εβδομάδα για νέες συζητήσεις μέχρι να φτάσουμε στην Παρασκευή και ένα νέο eurogroup. Αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Αυτό ήταν. Πάει και τελείωσε» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.
Βαρουφάκης: Δεν κάνουμε μπλόφα, δεν υπάρχει plan B
«Σήμερα πριν Eurogroup ο Μοσκοβισί μού πρότεινε σχέδιο απόφασης που θα ήμουν ευτυχής να υπογράψω, μιλούσε για εξάμηνη παράταση και συνέχιση διαπραγματεύσεων. Στη βάση αυτή είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μια σειρά όρων. Να τηρήσουμε υποχρεώσεις και να μη κάνουμε καμιά μονομερή ενέργεια», εξήγησε ο Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μη εφαρμόσουμε όρους όπως αύξηση ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές. Δυστυχώς όμως αυτό το κείμενο αποσύρθηκε και παρουσιάστηκε ένα άλλα που μας πήγαινε πολύ πίσω και μας έδωσαν σαν αντάλλαγμα τις λέξεις “ορισμένη ευελιξία”».
«Κάτω από αυτά ήταν αδύνατο να υπογράψουμε. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια τίμια συμφωνία τις επόμενες ημέρες αλλά όχι προς ένα αδιέξοδο για την Ελλάδα».
«Ποτέ δεν έπαιξα μονόπολη με ψεύτικα χρήματα. Θέλουμε μία σωστή συμφωνία και ας βρούμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Υπάρχει ένα plan A , δεν υπάρχει plan B. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους», τόνισε.
Το κείμενο Μοσκοβισί
Το κείμενο του Πιέρ Μοσκοβισί για το οποίο μίλησε ο Γιάννης Βαρουφάκης και το οποίο ο ίδιος θα μπορούσε να υπογράψει, δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Paul Mason, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Το κείμενο Μοσκοβισί, κάνει λόγο για «δέσμευση» των ελληνικών αρχών για «ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα».
«Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εδώ και καιρό διακηρυσσόμενες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική τους δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική διαχείριση της συνεχιζόμενης παροχής τεχνικής βοήθειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σε σειρά από τομείς οι πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος βοήθειας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος, καθώς ξεκινούν οι εργασίες για μια νέα συμφωνία», επισημαίνεται.
«Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν φρόνιμο να επεκτείνουν την περίοδο των ομολόγων του EFSF για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του τραπεζικού κόστους και θα προχωρήσει μόνο στη βάση της αξιολόγησης από τα θεσμικά όργανα και απόφασης του Eurogroup.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας».