«Με την Ελλάδα, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους και να βρουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. «Αυτή η δουλειά θα πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα «να πάει να δει τη Μέρκελ, η οποία θα τον δεχθεί».
Σχετικά με τη χθεσινοβραδυνή απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες είπε: «Ήταν μια κίνηση που θα έχει συνέπειες. Είναι μια θεμιτή κίνηση. Μετέφερε στις κυβερνήσεις και στα κράτη τις ευθύνες και στο Eurogroup να πάρει αποφάσεις. Σημαίνει επίσης για την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της».
«Έχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η δια παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία» πρόσθεσε.
«Ένας λαός εκφράσθηκε και έστειλε ένα μήνυμα, που είναι η άρνησή του στη χωρίς τελειωμό λιτότητα. Επιπλέον, δήλωσε την προσήλωσή του στην ευρωζώνη. Εάν η νέα κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή εάν είχε πάρει μέτρα αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες το θέμα θα ήταν διαφορετικό» είπε.
Και συνέχισε: Από τη στιγμή όμως που η νέα κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι θέλει μάλιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει, ιδιαίτερα στον φορολογικό τομέα, ότι θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, χωρίς να λέει ότι θέλει τη διαγραφή αλλά μια διαπραγμάτευσή με άλλους όρους, και ότι θέλει ένα πλαίσιο για να επεξεργασθεί εκ νέου το πρόγραμμα που έχει διακοπεί, τότε λέω πολύ ωραία, ας συνεργασθούμε. Και αυτό θα κάνουν οι κυβερνήσεις»
«Η απόφαση της ΕΚΤ οδηγεί αναγκαστικά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να καθίσουν γύρω από το τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα. Και εάν οι λέξεις του παρελθόντος μάς ενοχλούν ας τις αλλάξουμε, ας μιλήσουμε για ένα πλαίσιο δράσης» κατέληξε ο Ολάντ.