Καμία εντολή για διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει από το Eurogroup ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με στενό του συνεργάτη που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

«Δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν στην Αθήνα» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Ντάισελμπλουμ επισκέπτεται τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη. Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα οι Ευρωπαίοι για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ανησυχίες αυξάνονται μεταξύ των πιστωτών για τα σχέδια της Αθήνας που ακυρώνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Επικαλείται τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη ότι το μνημόνιο τέλειωσε και θα παρουσιαστεί νέο πρόγραμμα από την ελληνική πλευρά.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας, εκπρόσωποι συναντήθηκαν με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών αλλά και τον κ. Σόιμπλε από τη Γερμανία με ζήτημα την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις ελληνικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί να δείξουν κάποια επιείκεια με ανταλλάγματα μεταρρυθμίσεις, αλλά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ήταν πιο σκληρός τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, συζητήσεις με την τρόικα και είναι αντίθετος στην εύκολη παράταση.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση για νέα επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης πως θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, διαπραγμάτευση που έχει «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο.

«Χρειάζεσαι μια δομή για να διαπραγματευτείς. Έως τώρα οι Έλληνες δεν έχουν υπάρξει ξεκάθαροι σε αυτό», δήλωσε στους FT αξιωματούχος που έχει γνώση των απόψεων του κ. Σόιμπλε.

Η στάση Σόιμπλε θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την Αθήνα, με δεδομένο ότι ουσιαστικά περιορίζει το χρονικό περιθώριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και υποχρεώνει την Αθήνα να επιταχύνει τις επαφές πριν εκπνεύσει η ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αντίθετοι είναι και στη Μαδρίτη, η οποία είναι ανένδοτοι στο να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα διαφορετικά, υπό το φόβο του Podemos.