Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 παρατείνεται η προθεσμία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «παρατάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 η προθεσμία για τη μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς και για την απόδοση του φόρου 8% για τα κεφάλαια που παραμένουν κατατεθειμένα σε τράπεζες της αλλοδαπής με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3842/2010».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να δώσει ακόμη μία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να επαναπατρίσουν κεφάλαια μετά τα στοιχεία που έλαβε από τις τράπεζες, από τα οποία προκύπτει ότι στο διάστημα 10-15 Οκτωβρίου υπήρξε έντονη κινητικότητα. Βέβαια, οφέλη θα έχει και το ελληνικό Δημόσιο από τον επαναπατρισμό, δεδομένου ότι όσοι φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα θα φορολογηθούν γι’ αυτά αυτοτελώς με συντελεστή 5%, εκτός και αν τοποθετήσουν τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα, όπου η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί στο μισό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

α) Η εισαγωγή των κεφαλαίων γίνεται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και μέσω των εγκατεστημένων στη χώρα μας υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες.

β) Η εισαγωγή των κεφαλαίων γίνεται αποκλειστικά με μεταφορά καταθέσεων.

γ) Ο τραπεζικός λογαριασμός της αλλοδαπής, καθώς και ο λογαριασμός της ημεδαπής, πρέπει να ανήκει στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισάγει τα κεφάλαια. Ο τραπεζικός λογαριασμός της ημεδαπής πρέπει να είναι αποκλειστικά προθεσμιακός, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, και να ανοίγεται κατά τον χρόνο μεταφοράς των κεφαλαίων στην Ελλάδα.

δ) Σε περίπτωση εισαγωγής κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα, η φορολογητέα αξία υπολογίζεται σύμφωνα με την τιμή μετατροπής του ημεδαπού πιστωτικού ιδρύματος κατά τον χρόνο εισαγωγής των κεφαλαίων σε ευρώ, χωρίς να απαιτείται η μετατροπή σε ευρώ.