Εν αναμονή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα τελεί το Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, o Γ. Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν, τονίζοντας ότι το Eurogroup προσβλέπει σε συνεργασία μαζί της, όπως άλλωστε συνεργάστηκε και με την απερχόμενη κυβέρνηση. «Πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει τη θέση της και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να προχωρήσει» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Τόνισε, επίσης ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό το έργο. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα χρόνος έως το επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται εντός της Ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση χώρας με εκτεταμένα προβλήματα.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μία νυκτί επειδή έγιναν εκλογές. «Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 15 λεπτών, με «τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας», το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει. Όπως είπε, ο νέος Έλληνας υπουργός του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί άμεσα με το Eurogroup και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στην Ευρωζώνη. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «αυτό είναι μια καλή αρχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, εντός της εβδομάδας, την Αθήνα. Ωστόσο, εκπρόσωπός του, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.
Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των νέων ελληνικών αρχών. Όπως σημείωσε, δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα μέσω των ΜΜΕ και εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πράξει το ίδιο.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε τάχιστα η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, οι οποίες στηρίχθηκαν από την Ευρωζώνη. Όπως είπε, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγ, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ και ότι ο EFSF διακρατεί το 44% του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, ο ΕFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ωρίμανσης των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 32 χρόνια.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η Ευρωζώνη αναμένει να δει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις θέσεις των εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, καθώς και στην ανάγκη να ζητηθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το πρώτο τρίμηνο του 2015, είναι αυξημένες. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πριν από τις εκλογές προσδιοριζόταν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξηθεί, λόγω των μειωμένων εσόδων του Δεκεμβρίου και λόγω των εκλογών.
Τέλος, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ 9 δισ. ευρώ, ως το πρώτο τρίμηνο του 2016.