Με μεγάλη πτώση έκλεισε η αμερικανική κεφαλαιαγορά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μια από τις χειρότερες της χρονιάς, λόγω των ανησυχιών για τον τομέα των ακινήτων στην Κίνα και την τύχη της γιγαντιαίας εταιρείας Evergrande.
Η τάση της «αποφυγής ρίσκων» εντάθηκε, καθώς οι ανησυχίες «διάδοσης» της κρίσης που θα προκαλούσε η ενδεχόμενη μερική χρεοκοπία της Evergrande, της εταιρείας ακινήτων «με τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο» έχουν «αυξηθεί ραγδαία», συνόψισαν οι αναλυτές της Schwab.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 614,41 μονάδων (–1,78%), στις 33.970,47 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 330,07 μονάδων (–2,19%), στις 14.713,90 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 75,26 μονάδων (–1,70%), στις 4.357,73 μονάδες.
«Σήμερα η αγορά πέφτει λόγω της απειλής μετάδοσης της κρίσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων, παρά τις πολλές καλές ειδήσεις που είχαν πρόσφατα για την Covid-19», εξήγησε νωρίτερα ο Τζέικ Ντόλαρχαϊντ, ο διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management στην Τάλσα της Οκλαχόμα.
Η Evergrande είναι σήμερα αντιμέτωπη με ένα χρέος ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο φόβος της χρεοκοπίας της υποδαυλίζει τον φόβο ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers», εξήγησε ο αναλυτής Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε την κρίση του 2007-8.
Νωρίτερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψε επίσης το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (-3,30% στο κλείσιμο), το μοναδικό μεγάλο ασιατικό χρηματιστήριο που άνοιξε σήμερα, καθώς και τα ευρωπαϊκά: το Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,74%, το Μιλάνο ήταν στο -2,57%, η Φραγκφούρτη στο -2,31% και το Λονδίνο στο -0,86%.
Η κινεζική οικονομία έχει ήδη εμφανίσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ενδείξεις υποχώρησης, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην παραγωγή. «Κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση βασικών πρώτων υλών, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο για πολλά μέταλλα και ορυκτά», εξήγησε ο Ρας Μολντ, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας AJ Bell.