«Το ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας». Με αυτή τη φράση αρχίζει το άρθρο του, που δημοσιεύουν οι New York Times, o αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής νίκης, δεν πραγματοποιήσει την στροφή 180 μοιρών που αναμένεται, τότε οι καταθέτες θα πανικοβληθούν, τονίζει.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα αξίζει μια ελάφρυνση του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αν και θα είναι πολιτικά σχεδόν ακατόρθωτο για τους δανειστές της να δεχτούν ένα κούρεμα του χρέους. Ο πιο πιθανός συμβιβασμός είναι να παραμείνει το επιτόκιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους.

«Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση;», διερωτάται ο Dixon. Πιθανότατα ναι, απαντά, αλλά σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην φανεί σαν «κωλοτούμπα», όπως συχνά λένε οι Έλληνες.

Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτα να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που δεν θα είναι εύκολο καθώς πιθανότατα δεν θα έχει την αυτοδυναμία. Πιθανότερος σύμμαχός του είναι το Ποτάμι, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Το Ποτάμι θα πρέπει να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τους δανειστές και να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Αυτό όμως θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη «κωλοτούμπα».

«Μπορεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη χώρα εάν αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της αλλά μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει τη ρευστότητα καθιστώντας ένα bank run απολύτως λογικό» τονίζει πο Dixon, επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς δίχτυ ασφαλείας θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμούς κεφαλαίου, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να φέρει αναπόφευκτα το σενάριο της δραχμής.