Πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, ώστε στο τέλος της «τεχνικής δίμηνης παράτασης» προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ευελπιστούμε να φύγει η τρόικα και να μπούμε στο νέο στάδιο των σχέσεων μας με την Ελλάδα, με λιγότερες παρεμβάσεις. Αυτή είναι προσωπική και πολιτική μου βούληση, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου, με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θέμα Grexit για μένα δεν έμπαινε ποτέ και αγωνίστηκα, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το ίδιο αγωνίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και με τις σημερινές μας ιδιότητες παραμένουμε ισχυροί σύμμαχοι της Ελλάδας, τόνισε.
Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο, είπε, επιστρέφει στην ανάπτυξη με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη, το 2015, το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη Γερμανία και σημείωσε τους υψηλότερους ρυθμούς μείωσης της ανεργίας. Τα επιτεύγματα που έχουν γίνει με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να παγιωθούν. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική ευθύνη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Για την επόμενη φάση, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα σοφά ζήτησε την πιστωτική προληπτική γραμμή που θα την πλαισιώσει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΔΝΤ διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα και το ενδεχόμενο δανεισμού της.
Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν σενάρια εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, λέγοντας ότι «δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά, αλλά βρίσκομαι εδώ για να επιταχύνω τις διαδικασίες της αξιολόγησης».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές των λαών της Ευρώπης, συζητάμε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά έχουμε και τις προτιμήσεις μας, που είναι η ακεραιότητα της ευρωζώνης, οι πολιτικές μεταρρύθμισης και η εμπιστοσύνη μεταξύ Ευρώπης και κρατών-μελών και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, έτσι θα πράξουμε και στο μέλλον».
Ούτε σχολίασε τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας, πάντως, ότι «οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα, δεν είναι όμως και ηγέτες».
Ως προς το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός εναλλακτικού σχεδίου διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι απεχθάνεται τα plan- b, προσθέτοντας: «Ας επικεντρωθούμε στο plan- a, που είναι η δίμηνη παράταση, το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια νέα φάση».
Στο ερώτημα γιατί δεν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα με επίσκεψη εργασίας. «Δεν είμαι εδώ ως υποστηρικτής ή αντίπαλος κάποιου. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα του χρέους, απάντησε: «Συζητήσαμε από το 2012 τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό επιδιώκουμε ακόμη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι ένα υψηλό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί σ ‘αυτή την περίπτωση, μιλάμε για αδυναμία αποπληρωμής χρέους, για χρεοκοπία και αυτό δεν είναι μόνον πολιτική θέση είναι και λογική σε οικονομική βάση».
Έκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στον Κορυδαλλό, σημειώνοντας ότι είναι ένα έργο αξίας 572 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ε.Ε. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς βλέπουμε την Ευρώπη. Ως ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι ως τιμωρία και περιορισμούς».