Κοινές επενδύσεις από ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τις πρώην χώρες της Σοβιετικές Ένωσης και την Αφρική, και μείωση των εισαγωγικών δασμών στην Τουρκία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θόδωρος Φέσσας, μιλώντας απόψε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα (κυρίως πετρελαιοειδή). Ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 ανήλθε σε 4,32 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2012, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Τουρκία απορρόφησε το 13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Φέσσας, οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν περίπου το 2% των συνολικών τούρκικων εισαγωγών, άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. «Τα εμπόδια του διμερούς εμπορίου σίγουρα αποτελούν για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένα κρίσιμο ανασταλτικό παράγοντα παρουσίας στην τουρκική αγορά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι συχνά χρονοβόρες διαδικασίες στα τελωνεία, οι υψηλοί δασμοί σε αρκετά προϊόντα (π.χ. στα γαλακτοκομικά ξεπερνούν το 150%), περιορίζουν το διμερές εμπόριο με την Τουρκία» τόνισε. Τομείς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το διμερές εμπόριο είναι, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τα δομικά υλικά, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, βιολογικά και οργανικά τρόφιμα, κ.ά.

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, επισήμανε ότι περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία και ότι με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2014, οι ελληνικές επενδύσεις προσεγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία. Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τουρκική επένδυση έγινε το 2013, από την τουρκική D-MARINE, που συμμετείχε στο σχήμα που πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

«Η ενίσχυση κοινοπρακτικών σχημάτων για σημαντικά έργα υποδομής (π.χ. ΑΠΕ, κατασκευές, μεταφορικές υποδομές, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, ΤΠΕ, κ.λπ.), είτε στο εσωτερικό της Τουρκίας είτε σε χώρες κοινού ενδιαφέροντος (π.χ. Βαλκάνια, πρώην Σοβιετικές χώρες, υπο-σαχάρια Αφρική, κ.λπ.) είναι προς όφελος και των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Επισήμανε, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, σήμερα όμως παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως ακριβώς και η Τουρκία περίπου πριν από 15 χρόνια. «Και όπως οι ελληνικές επενδύσεις τότε συνεισέφεραν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, έτσι και σήμερα οι τουρκικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» κατέληξε.