Την παράταση του τρέχοντος προγράμματος για έξι ακόμα μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, μελετούν υπουργοί της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί με τους όρους για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ποσού.
«Αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθεσίες προς έγκριση τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων εν όψει της προεδρικής εκλογής», αναφέρεται στο έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters.
«Σε αυτό το πλαίσιο, μία παράταση μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 δείχνει πρέπουσα, με το κεντρικό σενάριο να υποθέτει μία συμφωνία σε επίπεδο επιτελείων πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, μία τελική εκταμίευση από το EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής πριν το τέλος του Ιανουαρίου», προστίθεται στο κείμενο.
Δύο πιθανά εναλλακτικά σενάρια που περιγράφονται στο έγγραφο είναι η παράταση για τρεις μήνες, αλλά ακόμα και η παράταση για 15 (!) μήνες, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015, ώστε να συμπέσει το τέλος του προγράμματος με την ολοκλήρωση του αντίστοιχου προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Αν και μία πιο μικρή παράταση ενέχει τον κίνδυνο να αποδειχθεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών κινήσεων, ειδικά με το τρέχον πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη παράταση μπορεί να είναι δύσκολο να επικοινωνηθεί ως μία απλώς τεχνική παράταση», διευκρινίζει το κείμενο.
Το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, έχει συνταχθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών για το θέμα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η τεχνική παράταση του προγράμματος θα επιτρέψει την αποδέσμευση περίπου 1,9 δισ. ευρώ που κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από αγορές ελληνικών ομολόγων, καθώς και την εκταμίευση μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. «Σε αυτό το σενάριο, παρά την παρατεταμένη περίοδο διαθεσιμότητας των χρημάτων του EFSF, το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθείτο άμεσα από μία προληπτική γραμμή πίστωσης με τη μορφή του ECCL, μόλις όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις εκπληρωθούν και η εκταμίευση γίνει, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό ‘μαξιλάρι’, αν αυτό χρειαστεί», σημειώνεται.
Η γραμμή πίστωσης θα έχει διάρκεια ενός χρόνου, και θα μπορεί να ανανεωθεί μέχρι δύο φορές, για έξι μήνες κάθε φορά, ενώ θα αποτελείτο από τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα από τους πόρους που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση αυτή, επισημαίνει το πρακτορείο, θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, σε περίπτωση που επεκταθεί σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των μερικών εβδομάδων, αφού έχει ήδη “ποντάρει” πολλά στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.