Στενεύουν τα περιθώρια για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2014, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά απέστειλε παρεμβάσεις σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιήθηκε.
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας απομακρύνει το ενδεχόμενο της χορήγησης προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και φέρνει πιο κοντά την παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιδιώκεται από κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και της τρόικας, που δεν επιθυμούν να εκταμιευτούν δόσεις προς την ελληνική πλευρά πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή και ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.
Οι καθυστερήσεις οδήγησαν χθες και σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είπε πως κανείς στο εξωτερικό δεν δικαιούται να επικαλείται την σταθερότητα, φέρνοντας περισσότερη αστάθεια.
Πάντως και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα δεν είναι «εύπεπτα», καθώς σε αυτά εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2017, την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τη σταδιακή κατάργηση από το 2019 των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο) και τον επανασχεδιασμό του ΕΚΑΣ, περιλαμβάνονται η πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους, η απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, η αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, η επιβολή φόρου πολυτελείας, αλλά και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην νησιωτικές περιοχές.
Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε έναντι της τρόικας να νομοθετήσει τροποποιήσεις σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την νέα αρχή και την πάγια ρύθμιση, ώστε να μην επιτρέπει την υπαγωγή όσων οφειλετών έχουν υπαχθεί σε αυτές στην πρόσφατη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως ακόμη και εάν η τρόικα συμφωνήσει τελικώς με την κυβέρνηση στα μέτρα και τις παρεμβάσεις που πρότεινε για το 2015, εγκυμονεί ο κίνδυνος τα μέτρα αυτά να μην ψηφισθούν από την Βουλή. Αλλά την ίδια άποψη φαίνεται να έχουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που παρεμβαίνουν κατά καιρούς στη λειτουργία της τρόικας, κάτι που δυσχεραίνει πρόσθετα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.