Η αφόρητη πίεση που το τελευταίο διάστημα ασκείται στην κυβέρνηση εξαιτίας της αδυναμίας να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τα Χριστούγεννα, όπως απαιτούν οι εταίροι και το Eurogroup, εξαναγκάζει τόσο την ίδια, όσο και την τρόικα να στραφούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ήδη εδώ και ημέρες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με προεξάρχοντες τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Άδωνη Γεωργιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, έχουν επιχειρήσει να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον κάδρο της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντάς του ευθύνες, τόσο για την μέχρι στιγμής αποτυχία των διαπραγματεύσεων, όσο ακόμη και για την άνοδο των spreads, τα οποία κινούνται σταθερά κοντά στο μη βιώσιμο όριο του 8%.
Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων έχουν επανειλημμένως καταλογίσει και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που διαρκώς ισχυρίζονται πως η αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας είναι εκείνη που αρχικά επηρέασε αρνητικά στις αγορές και που σήμερα δημιουργεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Αστάθεια που προκύπτει όχι μόνο από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, και εξαιτίας της αρνητικής στάσης των αγορών απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα του, ιδίως μετά την επίσκεψη των κ.κ. Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με μεγάλο επενδυτικό fund.
Σ’ ένα τέτοιο -αρνητικό για την αξιωματική αντιπολίτευση που από το πουθενά βρίσκεται να πρωταγωνιστεί στις διαπραγματεύσεις- πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί η επιμήκυνση των συνομιλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με τους δανειστές να πιέζουν ώστε πρώτον, να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μετά μνημόνιο» εποχή και δεύτερον, να επιτύχουν μια συμφωνία ως προς την προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας για το 2015.
Σε αντίθετη περίπτωση, φαίνεται πως θα επιμείνουν στην παράταση του Μνημονίου, ακόμη και για έναν χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσουν -όπως ήδη απαιτούν γερμανοί αξιωματούχοι- την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ακόμη κι αν στη διακυβέρνηση του τόπου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται ελέω όχι μόνο των αρνητικών εξελίξεων, αλλά και τις προεδρικής εκλογής, το σύνθημα «έξοδος από το Μνημόνιο με προαιρετική γραμμή χρηματοδότησης, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ή παράταση του μνημονίου» αναμένεται να αποτελέσει το βασικό διακύβευμα. Κοινοβουλευτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι το δίλημμα αυτό πιέζει αφόρητα τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών καθώς εκτιμάται ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι αγορές θα θέσουν επιτακτικά το θέμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στην πορεία προς την προεδρική εκλογή.