Η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στη διάρκεια της επομένης διετίας, αλλά η οικονομία της Ιαπωνίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό μικρότερο του έως τώρα προβλεπόμενου. Η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την οικονομική στασιμότητα και τον αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεση που δημοσιοποίησε.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών του διεθνούς οργανισμών, τόσο σε όρους ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σαφείς διακυμάνσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα εμφανίσουν ισχυρότερη ανάπτυξη έναντι της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας και μεταξύ των αναπτυσσομένων κρατών, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότιος Αφρική είναι εκείνες που θα ανακάμψουν σταδιακά και σταθερά.
Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει στασιμότητα στην διάρκεια του επομένου έτους ενώ η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας θα υποχωρήσει ελαφρά την ίδια περίοδο, σημειώνει στην έκθεσή του, που εκδίδει ανά διετία, ο διεθνής Οργανισμός.
Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,3% εφέτος, 3,7% το 2015 και 3,9% το 2016, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν κατά την πρόσφατη σύνοδο των κρατών μελών της G-20 στην Αυστραλία.
Μολονότι οι περισσότερες εκτιμήσεις ήσαν αμετάβλητες, η πρόβλεψη για την Ιαπωνία μειώθηκε κατά το ήμισυ για το 2014 με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 0,8% για το 2015, μετά τις ενδείξεις ύφεσης που σημείωσε η οικονομία της κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης το 2015 διαμορφώνεται σε 0,6% και για το 2016 σε 1,0% ήτοι σημαντικά χαμηλότερα από τον καταστατικό στόχο της ΕΚΤ που καλεί για την διαμόρφωση του πληθωρισμού πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2,0%. Ως εκ τούτου, ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.