To αλαλούμ που έχει προκληθεί με τις αξιώσεις της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας για την τακτοποίηση των ελλειμμάτων της σε συνδυασμό με τις απειλές ότι δεν θα δοθεί η τρίτη δόση από την βοήθεια της τρόικας ή η καθυστέρησή της, η οποία, κατά την Αυστρία, αποδίδεται σε «τεχνικούς λόγους», είναι οι βασικότεροι λόγοι για την βουτιά της αγοράς. Βουτιά η οποία ανήλθε σε 1,97%, με το γεγνικό δείκτη να βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα χαμηλά για φέτος, αλλά και με νέα χαμηλά σχεδόν δέκα ετών.

Η κατάσταση στην αγορά είναι άσχημη. Οι ξένοι απέχουν κι αν κάνουν κάποιες πράξεις είναι μόνο και μόνο για να σορτάρουν, ενώ οι Έλληνες ιδιώτες απέχουν, χωρίς να υπάρχει εμφανές σημάδι επιστροφής τους. Εκείνο που παίζουν και προεξοφλούν οι αγορές περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ότι η Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην χρονική επιμήκυνση των υποχρεώσεών της, κάτι το οποίο εκτοξεύει το spread στις 920 μονάδες βάσης.

Η ψυχολογία έχει φτάσει στα τάρταρα με τους χρηματιστές να θεωρούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Χ.Α. να προεξοφλήσει τα… χειρότερα. Η προοπτική αυτή και μόνο καθιστά τις όποιες τοποθετήσεις αποτρεπτικές σε αυτή τη συγκυρία.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα και πλέον, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται περί τις 1.450 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 81,94 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα των μετοχών να κλείνει στο «κόκκινο», 132, έναντι 34 που ενισχύθηκαν.

Η μετοχή της ΕΤΕ που αποτελεί σηματωρό των επενδυτών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία διαμορφώνεται πια κάτω από τα 7 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα και από τότε που ανακοινώθηκε η αύξηση κεφαλαίου. Πτώση 3,19% για την Alpha, στα 4,55 ευρώ και 3,57% για την Eurobank, στα 4,05 ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι και τα όποια καλά νέα βγαίνουν σε εταιρικό επίπεδο να «καίγονται» λόγω του κακού κλίματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μυτιληναίος, που ανακοίνωσε θεαματική αύξηση καθαρών κερδών, παρά την κρίση, με τη μετοχή του ομίλου να κλείνει με πτώση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

Πηγή: reporter.gr