Το νέο κύμα της πανδημίας με την μετάλλαξη «delta» επιτείνει την ρευστότητα του οικονομικού πεδίου μέσα στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι πρώτες επιπτώσεις από την μετάλλαξη φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τον τουρισμό και συνακόλουθα τη συστάδα των επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από αυτόν, αλλά και συνακόλουθα μιας σειράς άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Γράφει ο Βασίλης Κορκίδης*
Σε αυτό το ρευστό πεδίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Κυριακού Μητσοτάκη έδειξε ότι διατηρεί τα αντανακλαστικά της στον δέοντα βαθμό.
Οι ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και που σχεδιάζονται έχουν στόχο να στηρίξουν αποτελεσματικά το επιχειρείν με ελαφρύνσεις οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση και για το μέλλον των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους. Σε αυτό το πλαίσιο σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζομένους προχώρησε η κυβέρνηση κάποιες από τις οποίες θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και κάποιες άλλες του χρόνου.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που την φετινή χρονιά θα δηλώσουν για παράδειγμα κέρδη έως 50.000 ευρώ, θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 4.200 ευρώ. Αναλυτικότερα, αποφασίσθηκε η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων και διατηρήθηκε η μείωση της προκαταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Επίσης, ανακοινώθηκε η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022. Ωστόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη που θα δουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά και θα αφορούν την φετινή φορολογική χρήση.
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε λοιπόν από φέτος στην μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου, που φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνεται στο 55% και στις επιχειρήσεις στο 70%. Ωστόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη που θα δουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά, δηλαδή για τα κέρδη που θα αφορούν την φετινή φορολογική χρήση. Επίσης για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80%.
Επιπροσθέτως, μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%. Προχώρησε επίσης, σε σαρωτικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικό «κούρεμα» φόρων τη φετινή χρονιά. Οι αλλαγές αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα, εξαιτίας της πανδημίας. Και φέτος, ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και την όγδοη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και την έκτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.
Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι από 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος τον ίδιο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Και σίγουρα δεν πρέπει να λησμονηθούν οι τρεις πρώτοι κύκλοι των επιστρεπτέων, που το 35% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη πληρωμή φόρων.
Αυτές, είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις που έγιναν, για να δώσουν μια ακόμη ανάσα, όχι ανακούφισης αλλά ζωής στο επιχειρείν, το οποίο «παλεύει με τα κύματα» της πανδημίας και τις συνέπειες που συνεχίζουν να δοκιμάζουν όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη παγκόσμια οικονομία.
Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Οι φοροελαφρύνσεις σε περίοδο κρίσης αποτελούν παράγοντα «κλειδί» για την επίτευξη υψηλών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και κατανάλωσης.
Σύμφωνα με το πρώτο εκατομμύριο των φετινών εκκαθαριστικών, τα 7 στα 10 ΑΦΜ, όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αλλά σχεδόν 2 από τα 7 έχουν επιστροφή φόρου και 3 στα 10 θα πληρώσουν φόρους. Αυτή θα είναι περίπου και η τελική αναλογία των φορολογουμένων που θα επωμισθούν τα 28,5 δις ευρώ των φορολογικών εσόδων το β´εξαμήνου του 2021. Η ανάγκη να δοθεί ώθηση στη ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας και η κυβέρνηση επέλεξε να το πετύχει με «κούρεμα» φόρωνκαι ελαφρύνσεις στα φετινά εκκαθαριστικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
*O Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής