Οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής την Τρίτη, όπως η μη συμμετοχή της Αυστρίας στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το πακέτο στήριξης προς στην Ελλάδα, αλλά και η κρίση στην οποία βυθίζεται μέρα με τη μέρα η Ιρλανδία, έκοψαν το οξυγόνο από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε νέες απώλειες ενώ ταυτόχρονα τα spreads πήραν και πάλι την ανηφόρα αγγίζοντας τις 915 μονάδες βάσης και τα CDS τις 940 μονάδες βάσης.

Τα σημάδια φάνηκαν από το πρωί όταν ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκου γραμματίου, το οποίο ήταν διάρκειας 13 εβδομάδων με επιτόκιο τσουχτερό, που ξεπέρασε το 4,1% για 390 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, ο πόλεμος του Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση μόλις ξεκίνησε. Μία μέρα μετά τις καταγγελίες Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ και τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ότι έτσι όπως συμπεριφέρεται η Γερμανία θα οδηγήσει χώρες της Ε.Ε. στην χρεοκοπία, πολιτικοί κύκλοι σχολίαζαν την απόφαση της Αυστρίας να μην συνδράμει με το μερίδιό της την χώρα μας ως δάκτυλο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μέσα σε όλα αυτά πληθαίνουν οι φωνές για αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων πολύ δύσκολες.

Μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος σε 15,4%, η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4 δις. ευρώ για να κλείσει την τρύπα του 2009, εκτιμούν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών.

Κι αυτό, όταν την ερχόμενη Πέμπτη η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2011.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,04%, χάνοντας τις 1.500 μονάδες, στις 1.494,17, με χαμηλό ημέρας στις 1.491. Η συνεδρίαση της Τρίτης χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις, αφού ο δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στις 1.522. Το ενδιαφέρον περιεστράφη σε χαρτιά πλην των τραπεζών.

Πτώση 5,66% για την Κύπρου μετά από την υποβάθμιση της χώρας προέλευσής της από την S&P. Πτώση 4,41% για την MIG και την Marfin Popular για τον ίδιο λόγο.

Σε νέα χαμηλά η Εθνική, που έκλεισε κάτω και από τα επίπεδα της αναγγελίας αύξησης κεφαλαίου, στα 7,01 ευρώ και πτώση 2,5%, διακινώντας 3,6 εκατ. τεμάχια, πραγματοποιώντας 25 εκατ. ευρώ. Νέα πτώση για την Πειραιώς, στα 3,05 ευρώ και 2,335 για τη Eurobank, ενώ με οριακά κέρδη διασώθηκε η Alpha (0,43%).

Στον αντίποδα, ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, Jumbo, Τιτάνας, OTE, Bιοχάλκο. Με απώλειες έκλεισε τελικά ο Μυτιληναίος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: reporter.gr