Τις τρεις επιλογές για το τι θα συμβεί μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, τις οποίες θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. Μία κίνηση που όπως σημειώνει θα ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους. Η οποία όμως έχει ήδη ταρακουνήσει τις αγορές.
Και οι τρεις επιλογές που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν ένα οικονομικό μαξιλάρι , με την αξιοποίηση του μαξιλαριού των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που προοριζόταν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά που αποδείχθηκε ότι δεν είναι αναγκαία, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης θα επιστραφούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Στην συνέχεια, η Ελλάδα θα μπορεί να αιτηθεί και να λάβει γραμμή πίστωσης Enhanced Conditions Credit Line (ECCL) από τον διάδοχο μηχανισμό, τον ESM.
Ωστόσο αυτή η διαδικασία θα χρειαζόταν το λιγότερο 5 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα απαιτούσε την υπογραφή ενός νέου μνημονίου»
Η δεύτερη επιλογή είναι λιγότερο χρονοβόρα και θα έπαιρνε γύρω στις 3 εβδομάδες.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο , η διαθεσιμότητα των περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να επεκταθεί και πέρα από το 2014 και τα σχετικά έγγραφα θα μετατραπούν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι απλώς για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Η τρίτη επιλογή είναι η επέκταση του παρόντος προγράμματος διάσωσης κατά 6-15 μήνες, κάτι που θα χρειαζόταν 2-3 εβδομάδες για να εγκριθεί.
Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τα κριτήρια για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα χαθούν, εάν δεν έχει εκταμιευθεί πριν από το τέλος του έτους .