Κατά 655 εκατομμύρια ευρώ το 2014 και 759 εκατομμύρια το 2015 πλεονασματικός θα κλείσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης.

Την αποκάλυψη έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, σε ημερίδα που οργάνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, προκειμένου να ενημερώσει τους 66 δήμους της Αττικής για τις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοτικών Αρχών.

Όπως σημείωσε ο κ. Λεονταρίδης, οι κρατικοί πόροι των δήμων μειώθηκαν κατά 65% από το 2010 έως σήμερα. Υπήρξαν συμπίεση του λειτουργικού κόστους, δραστικές περικοπές στα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής, αλλά συγχρόνως, τα ίδια έσοδά τους αυξήθηκαν από 2.017.239.827 το 2011 σε 3.113.341.985 το 2013 και εκτιμώνται σε 3.200.000.000 για το 2014.

Στους δήμους έχουν χορηγηθεί έως σήμερα 2.569.060.000 ευρώ για το 2014 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι τακτικές επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες, οι Συλλογικές Αποφάσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) για έργα και επενδύσεις και οι λοιπές αρμοδιότητες που προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες σχολείων, προνοιακά επιδόματα, αφαλάτωση, ΔΕΥΑ κ.α. Η υπολειπόμενη επιχορήγηση από τους ΚΑΠ θα ξεπεράσει τα 274.060.000 ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΟΤΑ, σημείωσε ότι διερευνάται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής. Με τη ρευστότητα που θα προκύψει από τα μικρότερα τοκοχρεολύσια, οι δήμοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και κυρίως στις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, οι δήμοι θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη συγκράτηση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων -ιδίως των εσόδων παρελθόντων ετών, την εξόφληση κατά προτεραιότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην κατάρτιση ρεαλιστικών προϋπολογισμών που θα επιτρέπουν τη δημιουργία πλεονασμάτων, που βεβαίως -σημείωσε- θα ανήκουν στους δήμους. Η ΚΥΑ κατάρτισης προϋπολογισμού 2015 «περιέχει αναλυτικές και συγκεκριμένες οδηγίες για την επίτευξη των παραπάνω αλλά και για ρεαλιστικές και επιτυχείς αναμορφώσεις των προϋπολογισμών όπου αυτό είναι αναγκαίο» είπε.

«Η αυτοδιοίκηση πρέπει να βασίζεται σε νέου τύπου ποιοτικά χαρακτηριστικά» σημείωσε ο κ. Λεονταρίδης και πρόσθεσε ότι κάποια από αυτά «είναι ο επιχειρησιακός προγραμματισμός, η λογοδοσία, ο έλεγχος, η διαφάνεια, ο σεβασμός στο περιβάλλον».

Ασκώντας κριτική στον «Καλλικράτη», τόνισε ότι η μορφή που πήρε κατά την υλοποίησή του απέχει παρασάγγας από αυτό που είχαν οραματισθεί όσοι τον ξεκίνησαν. Κατά την εφαρμογή του -είπε- παρουσιάσθηκαν πολλά προβλήματα και έχουν μείνει σειρά ζητημάτων σε εκκρεμμότητα που οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην υπερχρέωση των δήμων από δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη συρρίκνωση του στελεχικού δυναμικού τους και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ α΄βαθμού, β΄βαθμού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Γι αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά την «επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αναμόρφωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας» και έχει ήδη συσταθεί σχετική Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα. Συγχρόνως, το υπουργείο έχει θέσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και επαναπροσδιορίζοντας τους στρατηγικούς του στόχους τροποποίησε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσίας από τον Αύγουστο 2014 και βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

Επίσης, το υπουργείο έχει αποστείλει στους δήμους, στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρότυπο Οδηγό προσαρμογής των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας και Σχέδιο Στελέχωσης που θα επιτρέψουν σε κάθε δήμο να οργανωθεί καλύτερα, να βελτιώσει τη διοικητική του λειτουργία, να γίνει πιο αποτελεσματικούς στους στόχους του και αποδοτικός στα αποτελέσματά του. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, κατόπιν απαντήσεων των ΟΤΑ, το υπουργείο θα έχει πληρέστερη εικόνα. Στόχος είναι η ορθολογικότερη οργάνωση των ΟΤΑ προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν πόρους και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την αξιολόγηση των δομών των δήμων σημείωσε ότι το υπουργείο έχει αποστείλει υποδείγματα-πρότυπους οργανισμούς σε όλους τους δήμους. Τα υποδείγματα αυτά διακρίνουν τους δήμους σε μητροπολιτικούς, μεσαίου μεγέθους, ορεινούς νησιωτικούς κ.α.. Το υπουργείο αναμένει τις παρατηρήσεις και τα σχόλια των δήμων για τις βελτιώσεις και τις κατάλληλες κατά περίπτωση προσαρμογές, οι οποίες -εφόσον τα υποδείγματα τεθούν σε εφαρμογή- θα επιτρέψουν σε κάθε δήμο να οργανωθεί καλύτερα, να βελτιώσει τη διοικητική του λειτουργία, να γίνει πιο αποτελεσματικός στους στόχους του και πιο αποδοτικός στα αποτελέσματά του.

Επίσης, η ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα των 3.000 υπαλλήλων ολοκληρώθηκε επιτυχώς.