Στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS), στο Βελιγράδι, άρχισαν σήμερα διαβουλεύσεις της αντιπροσωπείας της Σερβίας με επικεφαλής τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς και τον υπουργό Οικονομικών, Ντούσαν Βούγιοβιτς και αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τη Ζουζάνα Μουργκάσοβα.
Η αποστολή του ΔΝΤ θα παραμείνει στο Βελιγράδι έως τις 20 Νοεμβρίου και θα έχει ταυτόχρονα διαβουλεύσεις με βάση το άρθρο 4 του Καταστατικού του ΔΝΤ και συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα που θα στηριχθεί με νέο διακανονισμό με το διεθνή οργανισμό.
Οι διαβουλεύσεις με βάση το άρθρο 4 είναι υποχρέωση όλων των κρατών – μελών του Ταμείου και διεξάγονται μία φορά το χρόνο.
Οι προηγούμενες διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με τις αρχές της Σερβίας διεξήχθησαν τον Μάιο του 2013.
Στις συνομιλίες με την αποστολή του ΔΝΤ θα εξεταστεί η μακροοικονομική κατάσταση στη χώρα και οι στόχοι και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Σερβίας την επόμενη περίοδο, που θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύναψη συμφωνίας με το διεθνή οικονομικό οργανισμό.
“Συνολικά θα εξεταστεί η τρέχουσα οικονομική, δημοσιονομική κατάσταση και η εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014. Θα συζητηθεί επίσης ο τρόπος επίτευξης βιώσιμου επιπέδου του δημόσιου χρέους, η νομισματική πολιτική, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η απασχόληση στο δημόσιο τομέα, η αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και η μακροοικονομική προοπτική της Σερβίας” ανακοίνωσε η NBS.
Τα μέτρα που θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας ετοίμασε 10 προτάσεις για τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, οι οποίες θα εξεταστούν σήμερα, αύριο θα γίνει αναφορά στις μακροοικονομικές προβολές και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν τα πιο επίπονα θέματα, η μείωση των εξόδων και η κατάσταση στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Μπλιτς” του Βελιγραδίου, στις προτάσεις του κ. Βούγιοβιτς περιλαμβάνονται μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, κατά 700 εκ. ευρώ το 2105, 1 δισ. ευρώ το 2016 και 1,5 δισ. ευρώ το 2017.
Προβλέπεται μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αναχρηματοδότηση δανείων, μείωση των επιδοτήσεων και αύξηση τελών διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας.
Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνονται και μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων, απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο τομέα έως το 2017 και μείωση του ποσοστού της γκρίζας οικονομίας σε όλους τους τομείς.