Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, «έχει στο σύνολο του αντεργατικό χαρακτήρα. Δεν διορθώνεται, δεν θεραπεύεται και γι΄αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Έχει δε την καθολική αποδοκιμασία και απορρίπτεται από το σύνολο των εργαζομένων», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασούλα, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα αξιοποιηθεί από την εργοδοσία για να απογειώσει ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι και απλήρωτες υπερωρίες θα δουλεύουν και περισσότερες υπερωρίες θα κάνουν, με την απειλή της απόλυσης και τις Κυριακές θα δουλεύουν και το ρεπό τους», είπε ο κ. Τασούλας, που αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της απεργίας.
«Ανοίγουν πολύ επικίνδυνοι δρόμοι», είπε κ. Τασούλας και επισήμανε: «Το νομοσχέδιο καθιστά υπεύθυνη για πράξεις τρίτων τη συνδικαλιστική οργάνωση και όλο το ΔΣ που προκηρύσσει απεργία. Το γεγονός αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο για προβοκάτσιες, όπου δήθεν αγανακτισμένοι, που θα είναι βαλτοί της εργοδοσίας, με μία εξύβριση ή την επίκληση της ψυχολογικής βίας, έννοια που εισάγει το νομοσχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις για αποζημίωση από το Σωματείο, να ζητούν την ακύρωση απεργίας κά».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνονται προβοκάτσιες από διάφορους μηχανισμούς, μακριά από τις απεργιακές συγκεντρώσεις ,που θα φέρουν το Σωματείο στη θέση του κατηγορούμενου. «Υπάρχει μεγάλη πείρα του εργατικού κινήματος σε τέτοια ζητήματα και τα έχουμε ξαναζήσει σε άλλες εποχές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε -μεταξύ άλλων- ότι «μεγάλες ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που η ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου έγινε η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί η επίθεση απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας, είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων.
Εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεν επιδέχεται συζήτησης. Πρέπει να αποσυρθεί»
«Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται συζήτησης. Πρέπει να αποσυρθεί. Είναι άκρως αντιδραστικό στην ουσία και στο περιεχόμενο του», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιώτα Ταβουλάρη.
Η κ. Ταβουλάρη ανέφερε πως και ό,τι θετικό θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει στο νομοσχέδιο, και αυτό λειτουργεί ως προκάλυμμα, όπως η εξίσωση εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων. «Ο εργοδότης μπορεί να απολύσει μέσα στο χρόνο έναν εργαζόμενο χωρίς καμία αποζημίωση, με την δοκιμαστική περίοδο που πλέον θα είναι έκτασης ενός έτους», είπε.
Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησε το υπουργείο Εργασίας πως επισημαίνει την καθιέρωση άδειας για τους μπαμπάδες, αλλά την ίδια ώρα θεσπίζει 10ωρη εργασία, επεκτείνει την εργασία την Κυριακή στην πλειονότητα των κλάδων, αυξάνει τις υπερωρίες χωρίς διάκριση μειώνοντας την αποζημίωση για τις υπερωρίες αυτές.