Περισσότερο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά τον Απρίλιο για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν ενισχύσεις 1.000 – 4.000 ευρώ που δίνονται μέσω της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ζεστό χρήμα έως 4.000 ευρώ. Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις της εστίασης για τις οποίες «τρέχει» διαφορετικό πρόγραμμα στήριξης.
Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τις 93.500 πλησιάζοντας το στόχο των 100.000 που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι πληρωμές γίνονται άμεσα, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά από την υποβολή της αίτησης.
Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 72.675 δικαιούχοι της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού είχαν εισπράξει 78 εκατ. ευρώ.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως και 49 εργαζόμενους.
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Υποχρεώσεις δικαιούχων
Ο δικαιούχος της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαΐου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
Επίσης ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», μέχρι την 30η Ιουλίου 2021 Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων υποχρεούνται να μην μετακυλούν εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη δυνάμει της παρούσας ενίσχυση.
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου.