Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους – στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09 – από 7,5% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο. Η πτωτική πορεία της αγοράς ακινήτων επιβάρυνε τη μεταποιητική παραγωγή και τις επενδύσεις, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τα ασθενέστερα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας τροφοδότησαν εκτιμήσεις ότι δεν θα επιτευχθεί ο επίσημος στόχος της για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2014.
Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι το Πεκίνο θα πρέπει να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αποφύγει μία εντονότερη κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής θα συνεχίσουν να προωθούν περισσότερα μέτρα μικρότερου βεληνεκούς ή αν θα προχωρήσουν σε μία πιο επιθετική πολιτική, όπως στη μείωση των επιτοκίων. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα μπορεί να ανεχθεί έναν λίγο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και ότι το βασικό είναι να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η απασχόληση για να αποφευχθεί μία κοινωνική αναστάτωση.
Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μειώσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους, αν και ορισμένοι άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο το Πεκίνο να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, εκτός εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν έντονα. Ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 1,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Τον Σεπτέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8% και οι λιανικές πωλήσεις κατά 11,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 16,1% στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Καθώς οι μειώσεις των τιμών των ακινήτων επεκτείνονται σε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων και η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχωρεί, η κινεζική κυβέρνηση έθεσε τον Σεπτέμβριο ως στόχο την αντιστροφή της επιβράδυνσης του στεγαστικού τομέα, μειώνοντας, για πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για ορισμένους αγοραστές κατοικιών. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθεί, αν τα μέτρα αυτά θα αντιστρέψουν την πορεία της αγοράς και της οικονομίας. Οι κατασκευαστές έχουν τεράστια αποθέματα απούλητων κατοικιών και οι τράπεζες, που γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους, ανησυχούν για τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Οι επενδύσεις στην αγορά ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν με ρυθμό 12,5% στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έναντι ρυθμού αύξησης 13,2% στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.