Η πιο κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό του 2011. Το μεσημέρι, η Eurostat θα ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009 – το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα είναι 15,4% – και αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για τις έντονες διεργασίες ως την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει το σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Με δεδομένο ότι το έλλειμμα του 2009 τελικά θα είναι «τσιμπημένο» και η τρόικα αναθεωρεί και τις προβλέψεις της για το δημόσιο χρέος, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν επίσης δεδομένο ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει πάνω από το 9%.
Η κυβέρνηση, όμως, θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με τρεις «κόκκινες γραμμές» -αν και ουδείς, για προφανείς λόγους, τολμά να τις ονομάσει έτσι- που είναι το όχι στα νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, όχι στις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φορολογικούς συντελεστές, όχι σε απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα.
Παρότι, δηλαδή, η πίεση της τρόικας για πρόσθετα μέτρα σ’ αυτούς τους τομείς θεωρείται βέβαιη, η κυβέρνηση από την πλευρά της θα υποστηρίξει ότι ήδη έχουν γίνει και σημαντικές θυσίες (όπως είπε και χθες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός) και σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ζητώντας ουσιαστικά περιθώριο εντός του 2011 για να «τρέξει» η μείωση του ελλείμματος με γρηγορότερους ρυθμούς.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ «με μετατάξεις και όχι με απολύσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, και οι περικοπές στις ελαστικές δαπάνες του δημοσίου τομέα, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα κατά μισθωτών και συνταξιούχων.
Σημείο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις θα είναι, εξάλλου, το νέο ασφαλιστικό που τοποθετεί η τρόικα για την άνοιξη του 2011, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία, που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επικείμενη μετάταξη συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση θα προτείνει τη μείωση των συντελεστών στο 6% για ψωμί, γαλακτοκομικά, κρέας κτλ.