Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των κυπριακών τραπεζών, που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος του μήνα, εξέφρασε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.
Μιλώντας στον απεσταλμένο του ΡΙΚ, στην Ουάσιγκτον, Πανικό Χατζηπαναγή, ενόψει της έναρξης σήμερα της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κυρία Γιωρκάτζη ανέφερε ότι αναμένει πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα είναι θετικά και ότι, αν παρουσιαστεί ο,τιδήποτε, θα είναι διαχειρίσιμο.
Σημείωσε ότι, μετά την υπαγωγή των κυπριακών τραπεζών, στις αρχές Νοεμβρίου, στην ενιαία τραπεζική εποπτική αρχή, η προσοχή της Κεντρικής Τράπεζας θα στραφεί σε αλλά δυο κρίσιμα ζητήματα: Τα υψηλά επιτόκια και τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, ώστε αυτά να καθίστανται βιώσιμα.
Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος, στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεριφέρθηκε με σωφροσύνη στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του, Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΡΙΚ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, κρίνοντας εκ των υστέρων και με βάση τη σημερινή οικονομική κατάσταση σε μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της Κύπρου από τους δανειστές της ήταν σκληρή.
Ο κύριος Λίπτον ανέφερε ότι στην Κύπρο έγινε προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία, να μην υπάρξει απότομη πτώση και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της χώρας.
Πρέπει να επισημάνω, πρόσθεσε, ότι η μείωση της ανάπτυξης στην Κύπρο ήταν μικρότερη από άλλες χώρες που εισήλθαν σε πρόγραμμα.
Αυτό, συνέχισε, μπορεί πρωτίστως να αποδοθεί στον τρόπο με τον οποίο αναδιαρθρώθηκαν οι τράπεζες, χωρίς να φορτώσουμε και άλλα βάρη στο δημόσιο τομέα, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις.