Τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους εδώ και ένα χρόνο, εν μέσω προσδοκιών ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες θα διατηρήσουν για μακρύτερο χρονικό διάστημα τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι τιμές των κρατικών ομολόγων και των εμπορευμάτων έκαναν ράλι, ενώ το δολάριο υποχώρησε.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI αυξήθηκε 0,6%, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε κέρδη 0,9% και ο δείκτης προθεσμιακών τιμών Standard & Poor’s 500 κέρδιζε 0,2%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 2,296% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, ενώ οι αποδόσεις των τίτλων ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών. Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων από τα 31 σημαντικά νομίσματα, ενώ ο δείκτης τιμών εμπορευμάτων του Bloomberg αυξήθηκε κατά 0,7%.
Το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,2775 δολάρια.
Οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) πυροδότησαν προσδοκίες ότι δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς στην τελευταία συνεδρίασή τους ανέφεραν, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της που δόθηκαν χθες βράδυ στη δημοσιότητα, ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και το ισχυρότερο δολάρια αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τον Σεπτέμβριο τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για ένα «σημαντικό χρονικό διάστημα», μετά τη λήξη του προγράμματός της αγοράς ομολόγων αυτό τον μήνα. Το βασικό επιτόκιο της Fed κινείται από το μηδέν έως το 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έχει πολλές επιλογές για πρόσθετη χαλάρωση και η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι είναι πιθανόν να δεχθεί πιέσεις στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, που γίνεται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, να κάνει περισσότερα για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.