Στίγμα για το πώς βλέπει μια ενδεχόμενη απεμπλοκή της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ στις αρχές του 2015 θα δώσει σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα παραχωρήσει στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στην Ουάσιγκτον την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις τόσο για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να τερματίσει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης του ΔΝΤ, όσο και για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αυτόματα συνεπάγεται πως σταματά να έχει «λόγο» στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που παρουσιάστηκε χθες από το Διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου Βιτόρ Γκασπάρ προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα αποκλιμακωθεί από το 174,2% του ΑΕΠ εφέτος, στο 171% του ΑΕΠ το 2015, στο 160,5% του ΑΕΠ το 2016, στο 152% του ΑΕΠ το 2017, στο 144,6% του ΑΕΠ το 2018 και στο 135,3% του ΑΕΠ το 2019. Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει πως την προσεχή πενταετία η Ελλάδα θα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 4% σε ετήσια βάση.
Ο Γκασπάρ αναφερόμενος χθες στην Ελλάδα έδωσε μια απάντηση την οποία ενδεχομένως να μπορούσε να επαναλάβει και σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα κινείται εντός των στόχων του προγράμματος ή ακόμη και τους ξεπερνά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις τομέα στον οποίο «η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Αύριο Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο Πολ Τόμσεν θα παραχωρήσει και εκείνος συνέντευξη Τύπου με την ιδιότητα του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα Ταμείου και εκτιμάται πως θα δώσει πρόσθετες πληροφορίες για την πρόοδο της τρέχουσας αξιολόγησης, αλλά και ευρύτερα για τις «προοπτικές» του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ.