Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να δώσει στον κ. Σαμαρά την ευκαιρία να αποδεχθεί την πολιτική συμφωνία που αναμένεται να του προτείνει και η οποία θα συνίσταται στο εξής:

Εφόσον η Ν.Δ. παραδεχθεί το ύψος του ελλείμματος της περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή και αποτάξει ουσιαστικά το «αμαρτωλό» παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα τείνουν χείρα φιλίας και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν πίσω στο θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία θα συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως.

Το ζητούμενο, όπως αναφέρει σήμερα το Βήμα, για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι πότε θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία και πώς θα αποφασιστεί η σύγκληση του Συμβουλίου ή η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.

Με βάση κάποιες εισηγήσεις, ο προσφορότερος χρόνος θα ήταν αμέσως αφότου αποκαλυφθούν τα ευρήματα της Εurostat, δηλαδή εντός της εβδομάδας.

Άλλες απόψεις μεταθέτουν τη συζήτηση στις επόμενες εβδομάδες και πάντως σε συνδυασμό με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, προκειμένου η συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή και η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου να μη διεξαχθούν σε πολεμική ατμόσφαιρα.