Αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα μέτρα προς αρωγήν των παραγωγών τροφίμων που πλήττονται από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και θα τα δημοσιοποιήσει μέσα στις ερχόμενες ημέρες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Μόσχα επέβαλε τον Αύγουστο μονοετές εμπάργκο στο κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία σε αντίποινα για δυτικές κυρώσεις λόγω της ανάμιξης της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ στη Ρωσία είναι ύψους περίπου 11 δισεκ. ευρώ ετησίως ή περίπου το 10% των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Το ρωσικό εμπάργκο έχει πλήξει προϊόντα της ΕΕ αξίας 5 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε η Επιτροπή.
Έπειτα από συζήτηση που είχε χθες με εκπροσώπους των 28 χωρών μελών, η Επιτροπή οριστικοποιεί το κείμενο και τον προϋπολογισμό για ένα νέο σχέδιο αποζημίωσης και αναμένει ότι θα προβεί σε μια ανακοίνωση μέσα στις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρότζερ Ουέιτ.
“Η επίσημη δημοσίευση αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τους νέους κανόνες να τίθενται αμέσως σε ισχύ”, δήλωσε.
Ο Ουέιτ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δώσει ακόμη έναν αριθμό για τον προϋπολογισμό.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης των εισαγωγών από τη Ρωσία, η Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση αρωγής 125 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό από φρέσκα προϊόντα που είχαν πλημμυρίσει τις αγορές.
Ωστόσο αυτό το μήνα ανέστειλε το σχέδιο αυτό μετά τη μεγάλη αύξηση των διεκδικήσεων για αποζημιώσεις. Οι πολωνοί αγρότες ζήτησαν περισσότερες αποζημιώσεις απ’ όσες είναι οι εξαγωγές από το σύνολο της ΕΕ προς τη Ρωσία μέσα σ’ ένα χρόνο.
Παραμένει ωστόσο ασαφές τι ποσό αποδεσμευόταν βάσει του σχεδίου για τα 125 εκατ. ευρώ. Τα νέα μέτρα λαμβάνονται επιπλέον του προηγούμενου προγράμματος αρωγής.
Όπως και με το προηγούμενο σχέδιο, ο στόχος των νέων μετρητών είναι η σταθεροποίηση των τιμών μέσω της πληρωμής των παραγωγών για να βγάλουν από την αγορά μέρος του πλεονάσματος, μέσω μέτρων όπως η παροχή τροφίμων σε σχολεία και άλλους θεσμούς ή μην προχωρώντας σε συγκομιδή της σοδειάς.
Η Επιτροπή αναφέρει πως οι παραγωγοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών όταν η συγκομιδή βρισκόταν στην κορύφωσή της.
Αξιωματούχοι της ΕΕ θα αναλύσουν τώρα τις εξαγωγές προϊόντων, ανάμεσα στα οποία τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια και άλλα φρούτα και ορισμένα λαχανικά, που έγιναν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς για να προγραμματίσουν πού χρειάζεται να στοχεύσει η βοήθεια.
Οι επιπτώσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, με τις ανατολικές χώρες της ΕΕ όπως η Πολωνία και η Λιθουανία να εξαρτώνται πολύ από τη ρωσική αγορά, ενώ από τη μεγαλύτερη αγροτική οικονομία της ΕΕ, τη Γαλλία, έχει εκφραστεί ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η πλεονασματική παραγωγή στις τιμές τις οποίες μπορούν να χρεώνουν οι καλλιεργητές.