Ένα νέο έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για τον μήνα Απρίλιο ανακοινώσει στις 9 το πρωί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα εφάπαξ ποσό ενίσχυσης το οποίο θα κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Το έκτακτο βοήθημα ή αλλιώς επιδότηση ειδικού σκοπού θα δοθεί με βάση τον τζίρο που είχαν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2019 και όχι το 2020 αφού και πέρυσι ήταν με κατεβασμένα ρολά ενώ θα είναι μη επιστρεπτέο.
Παράλληλα η κυβέρνηση για να διευκολύνει τον εμπορικό κόσμο εξετάζει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης εκδοτών επιταγών με συγκεκριμένα όμως κριτήρια. Στόχος του μέτρου είναι η ομαλή εξόφληση των χιλιάδων επιταγών που έχουν εκδώσει και οι οποίες έχουν παγώσει δια νόμου. Επειδή την επομένη ημέρα του lockdown υπάρχει κίνδυνος να «σκάσουν» όλες οι υποχρεώσεις μαζί και να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι ακάλυπτων επιταγών στην αγορά εξετάζεται ένα πλάνο χρηματοδότησης των εκδοτών για να καλύψουν τις επιταγές τώρα και να αποπληρώσουν τα ποσά σε βάθος χρόνου.
Εκπρόσωποι των φορέων του εμπορικού κόσμου έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο ένα χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως για να καλύψουν τις επιταγές. Σε διαφορετική περίπτωση, επιμένουν να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2020 (πρώτο lockdown) ενώ η τελευταία προβλέπει το πάγωμα για 30 μέρες για τις επιταγές που λήγουν από 1η έως και τις 30 Απριλίου 2021.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω «πιστωτικού» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει σωρευτικά να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020 και να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.