Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας πηγαίνει προς τα πίσω το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να ανοίξει τη βεντάλια της ρύθμισης των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων η οποία αφορά μόνο τα χρέη του πρώτου lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει βρεθεί το σενάριο να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή και οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας.
Η αγορά πιέζει για κούρεμα οφειλών και ακόμη περισσότερες δόσεις καθώς εκφράζονται φόβοι για μαζικά λουκέτα που θα εκτοξεύσουν στα ύψη τον αριθμό των ανέργων. Το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει το κούρεμα οφειλών. Ωστόσο φαίνεται να συζητά με τους θεσμούς την αύξηση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης ειδικού σκοπού η οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε ενώ παράλληλα εξετάζει να ανοίξει την περίμετρος των οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες εν μέσω πανδημίας και θα μπορούσαν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση όπως έχει ανακοινωθεί αφορά οφειλές προς την Εφορία ύψους 1 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η υγειονομική κρίση έως και τον Ιούνιο του 2020. Δηλαδή καλύπτει το διάστημα του πρώτου lockdown. Η πληρωμή των οφειλών αυτών έχει παγώσει έως το τέλος του έτους και η εξόφληση τους με βάση τη ρύθμιση θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιανουάριο του 2022.
Όμως με την οικονομία να βρίσκεται σε καραντίνα, χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ το μήνα και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να μετρούν εισοδηματικές απώλειες από τα «κουρεμένα» ενοίκια το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, κάθε ημέρα που περνάει, το πρόβλημα διογκώνεται. Ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις συσσωρεύονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δις. ευρώ ενώ τα φοροχρέη του πρώτου lockdown ύψους 1 δισ. ευρώ που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η νέα ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων δίνει ανάσα αλλά όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς αλλά δεν φθάνει αφού κάθε μήνα οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Τρέχουσες τακτικές οφειλές προς την Εφορία αλλά και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 που δεν πληρώθηκαν μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.
Έτσι, για να διευκολυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν με την νέα ρύθμιση ειδικού σκοπού περισσότερες φορολογικές οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020.
Η ρύθμιση ειδικού σκοπού
Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων αφορά:
– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
– Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο.
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
Χρέη που ρυθμίζονται
Στη ρύθμιση εντάσσονται φορολογικές οφειλές που «πάγωσαν» μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2021 και αφορούν:
– ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ. των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.
– ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρο κληρονομιά, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ. των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
– ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρο κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ. των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.
– Βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες στις 11/3/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και τις 31/8/2020.
– Βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1/4/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και τις 31/8/2020.
– Βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1/5/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και τις 30/9/2020.
– Βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1/6/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και τις 31/10/2020.
Οι δόσεις
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.