Σταθερά σε απαγορευτικά επίπεδα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζουν να κινούνται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με το ενδεικτικό του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται σήμερα στις 920 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η πίεση στα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τα επιτόκια των οποίων κινούνται καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων από το 2013.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 8%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιρλανδίας πλησίασε στο 7%. Η ένταση επηρεάζει και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο «σκαρφάλωσε» προς τις 920 μονάδες βάσης (9,2 εκατοστιαίες μονάδες), παρά τη χθεσινή υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες βάσης.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να χρειαστούν τελικά βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, Έρικ Νίλσεν.
Σύμφωνα με άλλο άρθρο του Bloomberg, η κατάσταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να περιορίσει τη χρηματοδότησή της προς τις τράπεζες τους, την οποία χρειάζονται λόγω της δυσχέρειας πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έγινε πολύ δύσκολη μετά από την απόφαση των «27» να εγκρίνουν τη γερμανική πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν από το 2013 προβλήματα χρηματοδότησης, στο κόστος της οποίας θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες.